Публікації експертів

Презентація книги «Над прірвою. 200 днів російської війни» – головні тези (ВІДЕО)

18 листопада в Укрінформі презентували книжку про масштабну війну Росії проти України “Над прірвою. 200 днів російської війни”.

Автори роботи – академік, перший віцепрезидент НАН України, голова Наглядової ради Українського інституту безпекових досліджень Володимир Горбулін та директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак – проаналізували перші 200 днів війни та надали читачу можливість знайти відповіді на питання, які виникли після 24 лютого.

Під час виступу Володимир Горбулін зазначив: “Це непроста війна. Вона не закінчиться ані завтра, ані післязавтра, ані через тиждень, і треба підійти до того, яким чином знайти можливість, з одного боку, коментувати всі події, а з іншого боку – шукати можливість надати якусь перспективу подій, які будуть розвиватися. А найголовніше — шукати ті кроки для країни, першочергово в оборонно-промисловому комплексі, які б допомогли їй не тільки вижити, а розвиватися після війни”.

Академік зауважив, що ніколи ще нація не була так об’єднана, як зараз.

“Я не можу згадати з першого дня, щоб люди так вірили в Україну, щоб так були готові жертвувати всім заради своєї рідної країни і щоб так вірили в майбутню перемогу”.

Своєю чергою, директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак відзначив, що книжка є корисною для нинішніх реалій та для сучасного інформаційного простору.

“Дуже важливий момент, на мій погляд, того, що ми зачепили, — це відповідь на питання старту, чому Україна опинилася не готовою до війни, і увійшла у війну не готовою. Питання друге — чому західні партнери почали так швидко насичувати зброєю, а потім зупинялися. Тобто питання — чому вони штучно гальмують наші контрнаступи і як здійснюється управління цією війною. Ну, і звісно, питання майбутнього: що нам робити далі після того, як гаряча фаза війни закінчиться не “корейським сценарієм””, – розповів Бадрак.

Він також повідомив, що один із розділів книжки присвячений портрету Путіна.

Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння також вважає, найближчі 10-15 років після перемоги України буде період протистояння з РФ, але ні в якому разі зараз не можна дати противнику оговтатись.

“Якщо ми дамо Путіну оговтатися, то друга війна буде готова навіть не через 2-3 роки, а критичними можуть опинитися квітень-травень наступного року”, – зазначив Бадрак.

Підсумовуючи презентацію, Бадрак зауважив, що це перша аналітична робота щодо початку війни в Україні, яка підготовлена українськими авторами. Адже іноземна аналітика перебігу подій в Україні має часом провокативні меседжі. Книжка “Над прірвою. 200 днів російської війни”, відзначили автори, – про ключові епізоди перших двохсот днів українського спротиву: синтез подій, рішень, досягнень, провалів. У ній реалізовані зусилля щодо пошуку відповіді, як така масштабна війна з безпрецедентними за розмахом жахливими руйнуваннями міст, масовими вбивствами, звірячими катуваннями і ґвалтуваннями цивільних беззбройних людей стала можливою.

Видавець, генеральний директор видавництва «Брайт Букс» Дмитро Кириченко розповів, що перша публічна презентація книжки “Над прірвою. 200 днів російської війни” відбудеться в Українському домі 25 листопада о 17.00. Вхід вільний.