Кібербезпека Коментарі експертів

Кремлівська пропаганда та втручання у вибори

В рамках діяльності ведення інформаційного протиборства спеціальні служби РФ використовують в т.ч. законні функції керування онлайн-контенту (такі як оптимізація пошукових систем і алгоритми соціальних мереж), і захоплюють облікові записи або автоматизовані інструменти (такі як боти), які розширюють аудиторію та дозволяють процвітати фейкам, маніпуляціям та дезінформації.

Так, Міністерство юстиції США висунуло громадянину Росії Олександру Вікторовичу Іонову звинувачення у роботі від імені російського уряду та спільно з ФСБ над кампанією зловмисного інформаційного впливу за кордоном, яка тривала принаймні з грудня 2014 року до березня 2022 року і полягала у вербуванні політичних груп у США для розсіювання ворожнечі, поширення промосковської пропаганди та проникненні в різні американські політичні організації.

В обвинувальному висновку йдеться про російського агента, який проводив витончену та потенційно шкідливу інформаційну кампанію, щоб завдати шкоди американській демократії, розпалювати екстремізм у США та забезпечити підтримку Росії в ході російсько-української війни.

Встановлено, що після вторгнення Росії в Україну певна політична група США неодноразово приймала Олександра Іонова за допомогою відеоконференції для обговорення війни, під час якої він заявляв що кожен, хто підтримує Україну, також підтримує нацизм і перевагу білої раси.
Також, Олександр Іонов, керуючи діяльністю певної політичної групи США, в березні 2022 року профінансував поїздки її членів по країні, щоб організувати протест в штаб-квартирі соціальної медіа-компанії, яка обмежила вміст на дописах, що підтримують вторгнення Росії в Україну та надіслав учасникам проекти знаків, які використовувалися під час протесту.

Кремль, намагаючись дестабілізовувати демократичні виборчі процеси в США та інших західних країнах, є головним гравцем у проведенні інформаційних операцій з дезінформації за кордоном та буде й надалі використовувати сучасні інформаційні технології для ескалації соціально-політичної нестабільності.

Ключові слова