Заяви ЦДАКР

Посилення оборонно-промислового блоку в уряді є безумовним позитивом – Директор ЦДАКР

Трансформація уряду з появою посади віце-прем’єр-міністра з питань оборонної промисловості, а також призначення нового міністра оборони можна трактувати як багатообіцяюче посилення оборонно-промислового блоку в уряді та створенням вітчизняного лобі ОПК. І це є безумовним позитивом.

Так оцінив можливі кадрові рішення директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак. За його словами, «маємо й потенційно потужні фігури, а людський фактор може спрацювати у плюси».  

Бадрак аргументував свою позицію, зазначивши, що ймовірне призначення на посаду віце-прем’єра з питань оборонної промисловості генерального конструктора — генерального директора ДержККБ «Луч» Олега Коростельова, а на посаду військового міністра генерал-лейтенанта у відставці Андрія Тарана є досить вдалим вибором.

«Зокрема, Олег Коростельов є справді не тільки видатним українським розробником ракет, який створив цілу лінійку ракетних комплексів, від ПТУР малої дальності до високоточної РСЗВ «Вільха» і крилатої ракети «Нептун», але й випробуваний фахівець у організації кооперації підприємств ОПК. Це людина, яка не тільки знає про оборонну промисловість усе, але й здатна її мобілізувати. Серед іншого, О.Коростельов є автором глибокої модернізації існуючих ЗРК та створення нового вітчизняного комплексу дальністю до 50 км», – зазначив керівник ЦДАКР.  

Що стосується зміни міністра оборони, то, як вважає Бадрак, ймовірне призначення главою оборонного відомства генерал-лейтенанта у відставці Андрія Тарана може надати нового імпульсу у оформленні зовнішнього вигляду майбутніх ЗСУ, зокрема, й через активне переозброєння. «Сильні очевидні сторони Андрія Тарана у поєднанні досвіду тривалої дипломатичної роботи в США та досвіду військового керівника», – переконаний експерт. Директор ЦДАКР додав, що А.Таран закінчував військові заклади в Україні та навчався у Національному університеті оборони США, до того ж добре розуміє завдання і проблеми розвідки, оскільки свого часу був заступником начальника Головного управління розвідки Міноборони України. А на початку війни на Донбасі очолював українську сторону спільного центру з контролю і координації (СЦКК). «Андрій Таран як менеджер має потенціал пожвавити оборонне реформування у бік професіоналізації армії, а також суттєво активізувати військово-технічне співробітництво, зокрема, із США», – резюмував Бадрак.