Азійський монітор Події

Перспективи та ризики при реалізації ініціативи “Один пояс, один шлях” – семінар

Юрій Пойта, керівник секції Азіатсько-Тихоокеанського регіону Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння провів семінар в Євразійському науково-дослідному інституті Міжнародного казахсько-турецького університету ім.Х.А.Ясаві на тему: Перспективи і ризики при реалізації “Одного поясу, Одного шляху”: погляд з України.

Під час семінару учасникам були презентовані напрями досліджень та ключові проекти ЦДАКР у сфері вивчення аспектів міжнародних відносин, питань безпеки, військових конфліктів та гібридних методів впливу.

Було надано оцінку та проведено експертне обговорення з учасниками стосовно історії, сучасного стану, перспектив та проблемних питань українсько-китайського співробітництва. Зокрема, він зазначив, що Україна є одним з найбільших ринків на пострадянському просторі, і в той же час має важливе транзитне положення в ініціативі Китаю “Один пояс, один шлях”. Однак, експерт наголосив, що Україна не може досягти своїх економічних цілей завдяки співпраці в рамках китайської ініціативи через розбіжності в підходах та інтересах української та китайської сторін. Внаслідок цього Китай практично не здійснює інвестицій у ті галузі, які були б важливими для української економіки.

Також, він зазначив, що прагнення України щодо адаптації власного законодавства до європейських екологічних стандартів а також щодо прозорості ведення бізнесу, може бути однією з причин пасивності потенційних китайських інвесторів в Україні. “Однак це не завадить Україні та Китаю розвивати свої торгівельні відносини в рамках ініціативи “Один пояс, один шлях”. Проте певні обмеження у реалізації дійсно стратегічних проектів, а також ВТС, будуть мати місце” – резюмував він.

На завершення семінару Юрій Пойта відповів на запитання учасників. Директор Євразійського науково-дослідного інституту Вакур Сумер вручив експерту ЦДАКР сертифікат про вдячність.

Ключові слова