Дунайський сектор Коментарі

Передвиборча ситуація в Молдові: протистояння «проєвропейців» і війна компроматів

За останні два тижні передвиборча кампанія в Республіці Молдова перейшла до активної фази. Результати соціологічних досліджень підтверджують лідерство Майї Санду та Ігоря Додона. Саме вони з високою часткою ймовірності вийдуть до другого туру. На сьогодні більшою підтримкою користується нинішній лідер республіки й неформальний лідер проросійської Партії соціалістів — Ігор Додон. Його суперниця — Майя Санду, лідер політичної партії «Дія і солідарність» відстає від Ігоря Додона від 10% до 25% за даними кількох соціологічних досліджень. При цьому, скоротити відрив Санду має намір за рахунок «проєвропейського» електорату, витискуючи з гонитви ідеологічних соратників. Це провокує ризик міжусобного протистояння серед прозахідних гравців.

Політичні фактори

• Лідери передвиборчого періоду

Результати соціологічних досліджень прогнозують в першому турі першість нинішньому президенту Ігорю Додону і лідеру проєвропейської партії «Дія і солідарність» Майї Санду. Дослідження проводилося асоціацією соціологів та демографів РМ з 26 вересня по 8 жовтня. За Додона готові проголосувати 41,7% виборців, за Санду – 20,3%, за Андрея Нестасє – 12,2%, за Ренато Усатого – 8,6%, за Віолетту Іванов – 6,1%, за Октавіана Цику – 2,2%, за Тудора Деліу – 1,8%, за Доріна Кіртоаке – 1,7%. Згідно з результатами, якщо в другому турі залишаться Додон і Санду, то за нинішнього президента проголосують – 54,6%.

Ще одне опитування, представлене компанією Intellect Group, яке проводилося з 2 по 9 жовтня виявило наступні тенденції, відповідно до яких, 55,1% громадян вважають, що перемогу на виборах здобуде Додон. Далі йде Санду – 16,6%, Усатий – 5,2%, Нестасє – 3,3%, Іванов – 2,2%, Цику – 1,3%, Деліу – 0,4%, Кіртоаке – 0,3 %. Якщо у другому турі залишаться Додон і Санду, то за нинішнього президента проголосують 54,9%.

• Дострокові парламентські вибори

В ході соціологічних досліджень Асоціації соціологів та демографів РМ громадянам також було поставлено питання щодо можливих дострокових виборів. Так, за даними Асоціацією соціологів та демографів РМ, у разі дострокових парламентських виборів, за соціалістів проголосували б 39,7%, за ПДС (Партія «Дія і солідарність») – 22,3%, за партію «Шор» (Партія Ілана Шора) – 10,8%, за «Нашу партію» (Ренато Усатий) – 10,4%, за ППДП (Андре Нестасє) – 6,1%.

При цьому, за даними опитування Intellect Group, якби дострокові парламентські вибори пройшли цієї неділі, за соціалістів проголосували б 39,9%, за ПДС – 24,5%, за партію «Шор» – 11,9%, за «Нашу партію »- 9,9%, за ППДП – 5,3%.

Питання дострокових виборів, втім, в центрі уваги не тільки соціологів.

У цей період ідея про негайний розпуск парламенту прозвучала від Ігоря Додона. Президент Молдови в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що вважає за потрібне провести дострокові вибори в кінці весни або на початку літа, після того, як влада впораються з коронавірусом. Проте перестановки в парламенті відбуваються всупереч епідемічній ситуації. Одинадцять депутатів партії Pro Moldova, (яка утворилася в наслідку розколу Демократів через коаліцію з соціалістами Додона) побували в Туреччині в кінці серпня, де брали участь в корпоративному заході, на якому обговорювалася тема участі політформування у президентській виборчій кампанії. Про це стало відомо зі слів колишнього спікера парламенту і лідера партії Pro Moldova Андріан Канду в ефірі передачі Cabinetul din Umbră на каналі Jurnal TV. За словами Канду, з 29 по 31 серпня депутати Pro Moldova перебували в Туреччині для участі в партійному заході. При цьому фракцію Pro Moldova покинули 4 депутати.

• Лист Санду

Майя Санду направила лист Андрею Нестасє, Октавіану Цику, Ренато Усатому, Тудору Деліу і Доріну Кіртоаке з пропозицією об’єднатися проти Ігоря Додона. Попри це конкуренція у таборів «проєвпропейців» зберігається. Головним конкурентом Санду на проєвропейському фланзі залишається Андре Нестасє, який відхилив пропозицію підтримти кандидатуру Санду. Нестасє стверджує, що тільки він зможе обійти Додона в другому турі. Таким чином, протистояння кандидатів посилюється через відсутність явного лідера на проєвропейському фланзі.

Інформаційні чинники й протестний потенціал

• Аграрії, як протестна база

На тлі передвиборчої кампанії спекуляції темою протестів посилюються. Потенціал «вулиці» обіцяє мобілізувати проєвропейський табір, зокрема, — Санду. Її головний противник у передвиборчій гонці — Додон, скоріше, знаходиться в оборонній позиції, згладжуючи хвилювання людей обіцянками підвищити соціальні виплати після своєї перемоги. Базу протестів сьогодні в Молдові складають аграрії, малий бізнес і категорії, які найбільше постраждали від епідемії коронавіруса.

При цьому, Додон, маючи важелі влади, здатний гасити соціальну напругу нагальними рішеннями коштом рішень уряду і залучення адміністративного апарату, але в цьому питанні президент використовує російський фактор і контрзвинувачення «проєвропейського» табору у розгойдуванні ситуації, а Захід — у фінансуванні «кольорової революції» чи «майдану». Це може говорити про те, що Додон побоюється протестів у країні й не здатний взяти під контроль вулицю, навіть перебуваючи при владі.

• Компромат на Додона

Команда президента нагнітає обстановку навколо зовнішнього фінансування проєвропейських кандидатів через систему НГО, підкреслюючи, при цьому, втручання Заходу у внутрішню політику. Політолог Ігоря Додона Богдан Цирдя, опублікував у своєму телеграм каналі перелік НГО, які за його словами залучені в передвиборчу роботу Санду на гроші Заходу.

Штаб Санду, як стверджує Цирдя, користується підтримкою в основному молдовських фахівців, але які, своєю чергою, були або є бенефіціарами соціально-політичних проектів, що фінансуються іноземними НГО. Цирдя стверджує, що згадані НВО причетні до організації «кольорових революцій»: Фонд Сорос-Молдова, National Endowment for Democracy (NED), International Republican Institute (IRI), NDI, Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS), Німецький фонд Маршалла та ін.

Водночас журналісти опублікували вміст мобільного телефону Ігоря Додона, який він використовував до 2017 року, тобто, вже перебуваючи на посаді президента. Як стверджують автори матеріалу, телефон підкинули невідомі особи. Журналісти стверджують, що в телефоні, який, нібито, належав президенту Молдови, Додон використовував в листуванні чиновниками «молдавського відділу» в Кремлі нікнейм «Кремленович». Також матеріал містить документи й президентські промови Додона, які розробляли російські політтехнологи. Зокрема, промова для Мюнхенської конференції, «Великий пакет для Молдови».

Фактор Росії

Про готовність РФ прямо втрутитися у президентські вибори в Молдові свідчать заяви на найвищому рівні. У РФ звинувачують США у втручанні у внутрішні справи РМ і відкритій підготовці протестів в республіці. Міністр закордонних справ Сергій Лавров звинуватив посла США в РМ Дерека Хогана в тому, що США займаються організацією «майдану» в Молдові, «як це було в Києві». Заяви на найвищому рівні підтверджують, що фактор протестів залишається для російської влади в Молдові небажаним сценарієм.

Директор Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін також в одному з інтерв’ю заявив, що США готують «революційний» сценарій для Молдови в ході президентських виборів. «Є інформація про підготовку до виїзду в Молдавію групи американських фахівців з «кольорових революцій»- сказав Наришкін.

Подібна риторика також прозвучала зі слів провідного наукового співробітника Інституту суспільних наук (ІОН) РАНХиГС Сергія Беспалова.

У Молдові існує громадське об’єднання — народний рух «Врятуємо Молдову!» (Salvăm Moldova!), яке закликало відмовитися від протестного сценарію. Рух начебто заснований офіцерами силових структур Молдови у відставці (СІБ, МВС, Міністерство оборони та ін.). У заяві, яку було опубліковано в цей період відзначається, що «викликає особливу стурбованість активізація політичної напруженості в Республіці Молдова».

Представники організації вважають, що практично за всіма протестними подіями (як в Молдові, так і в Білорусії, Вірменії, Азербайджані, Україні, Киргизії, Грузії) спостерігається «слід структур Держдепартаменту США, ЦРУ і численних підконтрольних їм західних організацій».

У свою чергу інформаційний ресурс Михаіла Ходорковського «Центр «Досье» опублікував доповідь «Як Кремль втручається у внутрішню політику сусідніх держав» під назвою «Кремлівська мамалига», в якій,  в тому числі, йдеться про роботу російських політтехнологів у Молдові. У цьому розслідуванні також йдеться про те, що російські спецслужби забезпечили Ігоря Додона й методичною підтримкою. У Росії стверджується, що російські політтехнологи Юрій Гуділін, Ольга Грак і Сергій Перфільєв прибули в Кишинів і працюють у офісі Партії соціалістів в Кишиневі. Журналісти припускають, що Гуділін закінчив академію ФСБ та пов’язаний із спецслужбами. Центр «Досье» відзначає, що Гуділін і досі є офіцером 5-ї служби ФСБ (міжнародного співробітництва) і курує вибори в Молдові по лінії спецслужб.

Висновки

На проєвропейському фланзі відсутня консолідація сил і триває внутрішня боротьба за лідерство. Проте до другого туру, згідно з соціологічними опитуваннями, вийдуть Майя Санду й Ігор Додон. Відрив на користь Додона складають в середньому 15% і тим, не менше, попри переконливий відрив, Додон тривожно реагує на загрозу «майданом» й включається в протистояння за цими правилами. При цьому, у випадку загрози перемозі Додона, не виключається пряме втручання у ситуацію Росії з метою дестабілізації обстановки і провокування розвитку подій за «білоруським» сценарієм, що може принести Москві дивіденди у вигляді «оновленого» статусу модератора подій в Молдові.