Публікації експертів

Нова воєнна доктрина: як досягти “всеосяжності” в обороні держави (Security Talks, відео)

25 березня президент Зеленський підписав указ «Про Стратегію воєнної безпеки України». Тобто, затвердив нову воєнну доктрину держави. Найбільш важливим у документі фахівці називають офіційне визначення того, що Російська Федерація залишається «воєнним противником України, який здійснює збройну агресію проти України».

Якщо казати про зміст нової доктрини, то у ній з’явилися майже революційні речі. А саме, вперше в історії держави передбачено запровадження комплексного всеосяжного підходу до оборони України, зокрема поєднання воєнних і невоєнних засобів для забезпечення воєнної безпеки України. Це такий спосіб оборони, коли війну веде не військо та сили оборони, а усе суспільство.

Для цього, зокрема, передбачено розгортання та розвиток сил територіальної оборони.

Як у розвитку сил оборони, так і у розвитку територіальної оборони велике значення має використання нових технологій для створення сучасної зброї. Нова Стратегія воєнної безпеки України передбачає це.

Акценти зроблені на розвиток систем управління військами та зброєю, військово-морських спроможностей, протиповітряної оборони України, авіації, ракетних військ та артилерії, систем розвідки, радіоелектронної боротьби. Водночас поки невідомо, чи вдасться владі забезпечити ресурсами задекларовані наміри.

Фахівці не вважають нову воєнну доктрину «зубастою». Через стриманість влади та побоювання прямо вказати на можливість превентивних ударів. Зокрема, ракетних. Або бойове застосування Сил спеціальних операцій. Але все ж визнають важливість документу, який може стати точкою нового відліку у розвитку потенціалу стримування агресії. У цій системі територіальна оборона та сучасні технології мають відігравати визначальну роль.

Команда Security Talks телеканалу Апостроф ТВ провела власне дослідження