Дослідження

Нарощування потенціалу громадянського суспільства з нагляду за сектором безпеки в Україні

    / English version /

Спільний проект Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з Центром досліджень європейської безпеки (Нідерланди). За підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів.

Нарощування потенціалу громадянського суспільства з нагляду за сектором безпеки в Україні

Йос Боонстра, старший науковий співробітник CESS, Нідерланди

В Україні є чисельне та активне громадянське суспільство, яке бере участь у нагляді за безпекою та обороною. Воно могло би покращити свою спроможність впливати на політику, ставши більш обізнаним у здійсненні нагляду; більш досвідченим у роботі з парламентом та іншими наглядовими установами; і все більш спроможним шляхом розробки нових інструментів та механізмів нагляду. Ця коротка аналітична доповідь має на меті поглянути на роль громадянського суспільства у секторі безпеки України та запропонувати рекомендації щодо посилення його ролі.

Ключові моменти:

• Хоча громадянське суспільство в усьому світі стає перед все більшими викликами, громадянське суспільство в Україні процвітає. Громадянське суспільство України відіграє певну роль у нагляді за безпековою та оборонною політикою, але воно стало більш усталеним та менш активним, тоді як державні реформи сповільнюються в останні роки.

• Громадянське суспільство може покращити свою спроможність впливати на політику безпеки та оборони України, ставши більш обізнаним у здійсненні нагляду;більш досвідченим у роботі з парламентом та іншими наглядовими установами; і все більш спроможним шляхом розробки нових інструментів та механізмів нагляду.

• Переформатування керівництва України з приходом до влади нового президента, уряду та парламенту, сподіваємось, також перезапустить демократичні реформи та посилить функції участі та нагляду громадянського суспільства.