Дунайський сектор Події Публікації експертів

М.Самусь: Україна і Молдова мають вирішувати проблеми в регіоні без Росії

Україна і Молдова мають вирішувати критичні проблеми в регіоні, зокрема питання Придністров’я, без участі Росії.

Таку думку висловив Михайло Самусь у ході міжнародного круглого столу в Укрінформі«Російський вплив на ситуацію в Молдові: політичний і безпековий аспекти».

«Спільними зусиллями Молдови й України дуже легко можна створити такі проблеми для Придністров’я, які поставлять це окуповане формування на межу виживання, і ніяка Росія їм не допоможе. І тоді потрібно буде вирішувати питання не з Кремлем, а саме з Молдовою та Україною. Питання електроенергії, економічної діяльності, контрабанди Молдова з Україною можуть вирішити дуже швидко, створивши проблеми для тих економічних організмів, які дозволяють продовжувати функціонувати Придністров’ю і з його допомогою створювати проблеми для Молдови й України», – заявив Самусь.

Як приклад він навів припинення водопостачання окупованого Криму, що, на його думку, є ефективним методом щодо агресора.

«Для Росії це дилема – починати широкомасштабну операцію і нарватися на чергові санкції і втратити кілька десятків тисяч людей або намагатися використовувати інші засоби. У будь-якому разі, Україна отримала козир, з яким ми можемо працювати з Росією і міжнародним співтовариством. Точно так само потрібно діяти і щодо Придністров’я», – вважає Самусь.

За його словами, українській і молдавській сторонам слід формувати двосторонні проєкти, «і таким чином у нас з’являтимуться козирні карти на переговорах з Росією й окупованими територіями».