Публікації експертів

Місцеві вибори в Польщі: що це значить для України?

7 квітня 2024 року в Польщі відбулися місцеві вибори. Поляки обирали близько 47 тис. депутатів місцевих рівнів, а також майже 2,5 тис. війтів, бургомістрів та мерів міст. Останнім часом внутрішні справи Польщі чималу роль відіграють не тільки для самих громадян країни, а й для українців, адже Польща – стратегічний партнер України, де, до того ж, мешкає багато наших громадян. З іншого боку, польсько-українські стосунки напружилися на тлі багатомісячних протестів польських фермерів проти імпорту української агропродукції, а також через блокади польсько-українського кордону поляками. Отже, для України залишається відкритим питання, на що ж все таки можуть вплинути вибори в Польщі.

Варто наголосити, що саме місцеві вибори в Польщі більше відобразяться на внутрішній політиці, що не має погіршити, або покращити відносини між державами. Вони матимуть вплив на внутрішні стосунки між політичними силами. В контексті України вони можуть негативно відобразитися на соціальну опіку наших громадян. Для українців можуть бути змінені соціальні умови, наприклад, припинення підтримки, включаючи безкоштовне проживання, чи видачу їжі. Це пов’язано з тим, що наразі є два варіанти допомоги українцям – державна, а також регіональна. Отже, представники регіональної влади мають вплив на соціальну опіку, а також можуть дозволити, чи заборонити маніфестацію.

Що стосується актуальних проблем, такі як закриття кордону, то цим опікується Міністерство внутрішніх справ та адміністрації, яке очолює Марцін Кєрвінський. Саме за його наказом рішення виконує головний Командир Штабу прикордонної служби Роберт Баґан. З іншого боку, регіональна влада має вплив на локальні дороги. В Польщі був випадок, коли представники регіональної влади наказали деблокувати дорогу, яку було заблоковано фермерським транспортом. Також вони надають дозволи на масові заходи. Тобто, регіональні політики можуть припинити нелегальні мітинги за допомогою силовиків.

Якщо говорити про дестабілізацію ситуації навколо виборів та російський слід, то це можна було прослідкувати лише у медіапросторі. Наприклад, представники партії «Конфедерація», що багато разів виражала захоплення Росією та її політикою, поширювали пропаганду, зокрема й інформацію про організацію антиукраїнських мітингів. В «Конфедерації» зацікавлені в тому, аби на виборах виграли їх представники, тому що державою передбачені додаткові фінансові ресурси. Вони використовували методи пропаганди саме для піару партії.

Загалом помітного збільшення російського впливу за підсумками виборів відбутися не повинно. Такий сценарій реальний тільки в маленьких селах, де суспільство більше піддається пропаганді. Це може відобразитися на житті українців в таких населених пунктах. В цілому місцеві вибори можна характеризувати як внутрішньо-політичну війну в Польщі. Представники регіональної влади можуть принципово піти проти політики Варшави і, наприклад, відмовитися проводити проукраїнські заходи.

Набагато гірша ситуація для України очікується на виборах в Польщі до Європарламенту, що відбудуться цього року. Всі антиукраїнські і антизахідні сили сполучуються разом, аби побудувати спільний фронт в Європарламенті. Якщо це станеться, то нестиме негативні наслідки для України. В першу чергу це відобразиться негативно в контексті збройної і фінансової допомоги від ЄС.

Дельфіна Ертановська,

фахівчиня з комунікацій Університету інформаційних технологій та менеджменту у Жешуві, аналітик ЗМІ, українка за походженням