Коментарі експертів

Міграційна авантюра Лукашенка

Нинішнього тижня європейські сусіди Білорусії Литва та Польща отримали підтвердження, що прикордонники Лукашенка супроводжують нелегальних мігрантів до литовського кордону. Більше того, вони розрізали колючий дріт на кордоні та спонукали мігрантів зброєю переходити білорусько-литовський кордон. Від початку року литовські прикордонники затримали більше 4000 нелегальних мігрантів, хоча торік їх було менше сотні. Під кінець нинішнього тижня об’єктом міграційних нападів Лукашенка вже стала і Польща. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь.

Михайло Самусь прокоментував, навіщо білоруські прикордонники “дахують” перекидання нелегальних мігрантів до Литви і Польщі.

“Лукашенко відразу погрожував, що його ізоляція так просто не пройде і він буде мститися. Моє припущення, що тут не обійшлося без доброї поради і допомоги російських друзів Лукашенко, які зараз фактично залежить від них у багатьох сенсах. І цей почерк, коли мігрантів спецслужби доставляють в певні райони чи регіони або направляють на певні шляхи для того, щоб вони рухалися начебто до кращого життя, навіює спогади про ту кризу, яка була організована в тому числі російськими спецслужбами з Близького Сходу в Європу, і зараз те саме відбувається в
Білорусі. 

Єдине, що тут, мені здається, Лукашенка знову спіймали і затягнули в пастку. Навіть якщо буде кілька тисяч мігрантів на місяць, то це не та хвиля, з якою не впорається Європейський Союз. І я думаю, що через кілька днів і країни Балтії вже будуть нормально контролювати ситуацію і будуть блокувати такий не дуже інтенсивний потік мігрантів, який Лукашенко за допомогою російських спецслужб організовує з Іраку та Близького Сходу до країн Балтії”, — сказав експерт.

У середині серпня Європейський Союз має розглянути питання перекидання нелегальних мігрантів через білорусько-литовський кордон. Крім того, поляки повідомляють, що вже затримали групу нелегальних мігрантів на кордоні між Білоруссю та Польщею.

Самусь зауважив, чи можна вважати міграційні хвилі певною візитівкою Кремля.  

“Це не те що візитівка. Це традиційна робота російських спецслужб, оскільки це агентура, яка закладена ще за часів Радянського Союзу. Тому вона використовується настільки ефективно, оскільки є стара агентура, нова агентура і те, що робила і робить Росія на території Сирії та інших країн Близького Сходу дозволяє російським спецслужбам створювати потужну мережу, яка за певних умов та певного фінансування може створювати великі хвилі міграції. 

Однак, з Білоруссю ситуація трохи інша. Лукашенко, як би він не хотів, але літаками він не зможе перевезти настільки багато людей, щоб захлинулася Балтія. І це не буде такою проблемою, як кілька мільйонів для Європи, що стало дійсно шоком для Європейського Союзу і створили і конфліктні зони, і конфліктні лінії розділу в думках та позиціях різних країн, наприклад, Угорщина та Польща відмовилися від прийняття мігрантів, а Німеччина навпаки, і відповідало інтересам Путіна. Тут я думаю, що Росія намагається й надалі створювати з Лукашенка опудало. На наступних зустрічах Європейського Союзу режим Лукашенка буде сприйматися ще більш неадекватно. Ці міграційні потоки призвели до того, що відповідь Лукашенку буде набагато сильнішою, ніж його спроби кількатисячної міграційної хвилі для країн Балтії чи Польщі. Це буде відповідь потужніша і в результаті Путін отримає ще більший важіль для того, щоб тримати Лукашенка під контролем”, — пояснив Самусь. 

На тижні у Білорусі з’явився документальний фільм, де КДБ назвало США головним організатором протестів в Білорусі. І від першого вересня у білоруських школах з’являться уроки військового виховання. Водночас Лукашенко заявив, що в разі загрози безпеки в Білорусь можуть бути введені війська Росії. Щодо цього Михайло Самусь зауважив наступне:

“Мені вже ставили питання, чи треба Україні готуватися до війни з Білоруссю. Ні. Ми розглядаємо Білорусь як аватар Росії. Тобто території Білорусі вже фактично є частиною військово-стратегічного простору Російської Федерації. І саме це найбільш загрозливо. Тобто ми не розділяємо зараз Білорусь і Росію з точки зору застосування в операціях. Якщо ми говоримо про те, що Збройні сили Білорусі почнуть наступ на Україну, я думаю, що це не дуже сприятливий варіант для Лукашенка. Я думаю, що ці заяви Лукашенко спрямовані виключно для формування ефекту оточеної фортеці, щоб білоруське населення боялося все більше нападу НАТО для того, щоб Лукашенко запевнив білорусів, що майбутнього без Лукашенка в них немає. Тобто без Лукашенко Білорусь буде захоплена, буде розвалена, буде зруйнована. 

Стосовно російських військ, то тут нічого нового. Це була рефлексія на те, що перед навчаннями “Захід-2021″ вже почалося прибування російських військ, і він заявив, що насправді, якщо треба буде, то вони введуть всю армії Російської Федерації на територію Білорусі, але в цьому немає зараз потреби, оскільки і так союзна держава забезпечує достатню безпеку Білорусі від загроз з боку НАТО та України, оскильки  про Україну він також заявляв на днях, що Україна є загрозою для Білорусі зараз”, — пояснив він.

Читати та слухати весь матеріал Українського радіо