Коментарі експертів

Криза боєприпасів в Україні досягла крайнього рівня

Нещодавня заява офіційного представника НАТО показала серйозність боротьби України з російською агресією – тривожний брак боєприпасів, через який українські сили стикаються з потрійною невигідністю порівняно з вогневою міццю ворога. Ця криза поширюється на життєво важливі сфери, включаючи артилерію та протиповітряну оборону, внаслідок недостатніх поставок з Європи та Сполучених Штатів через мляве промислове виробництво в ЄС і поточні обговорення в Конгресі.

Цей жахливий сценарій розгортається на тлі відновлення наступальних дій росії на сході України, що ставить країну в одне з найнебезпечніших положень з весни 2022 року. Маючи обмежені артилерійські боєприпаси та засоби ППО, Україна відчайдушно вимагає негайного підкріплення у вигляді додаткових артилерійських снарядів. , гаубиці, замінні стволи та послуги з швидшого ремонту існуючих артилерійських систем.

Окрім гострої потреби у збільшенні боєприпасів, Україна благає про прискорені поставки бойових танків, бронетранспортерів та іншої раніше обіцяної техніки в поєднанні з новими зобов’язаннями щодо продовження наступних поставок. Незважаючи на те, що Європейський Союз (ЄС) виділив 50 мільярдів євро (54 мільярди доларів) допомоги Україні до 2027 року, Київ закликає до сильніших і голосніших проявів європейської солідарності.

Якщо не впоратися з цією кризою, це може призвести до зниження українського опору, спричинивши хвилю біженців до ЄС. Крім того, посилена позиція проти росії включає застосування санкцій і запобігання технікам ухилення від санкцій, зокрема через треті країни, що стимулює російське виробництво зброї.

Авдіївку, Сіверськ, Костянтинівку та Куп’янськ очікує така ж доля, якщо не буде вжито рішучих заходів, щоб зупинити наступ росії, що призведе до величезного кровопролиття та повсюдного спустошення. Зрештою, результат залежить від нашої колективної здатності швидко й ефективно відповісти на заклик України про допомогу.