Заяви ЦДАКР

Керівник ЦДАКР виступив перед керівним складом ЗСУ

Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак виступив перед керівним складом Збройних сил України 26 лютого під час оперативно-стратегічного збору Генерального штабу ЗСУ, ознайомивши генералів та офіцерів з експертними поглядами на сучасні виклики і ризики для України.

Зокрема, під час виступу В.Бадрак висловив переконання, що Росія протягом наступних 5 років, а, можливо, й 10 років, залишатиметься ворожою державою, що вимагає суттєвих зусиль у напрямку подальшого розвитку сил оборони України.

Говорячи про можливості удосконалення взаємодії ЗСУ з національною оборонною промисловістю, керівник аналітичного центру зазначив, що національна промисловість потребує більш чіткого планування у галузі переозброєння, що має надати промисловцям можливість вчасно розгортати виробництва, модернізувати створені озброєння та військову техніку (ОВТ). Крім того, на його думку, важливим кроком для розвитку оборонних технологій стало б повернення до визначеного урядом ціноутворення, яке передбачає 5% прибутку на комплектуючі та 30% прибутку на виконання робіт.

В.Бадрак звернув увагу військового керівництва на «фактично наступ імпорту», зокрема, і у тих сферах, де існують українські розробки та серійне виробництво ОВТ. Він згадав, що нині ізраїльська оборонна компанія Elbit Systems Ltd, яка має намір взяти участь у модернізації  вертолітного парку України, намагається просунути свою систему управління вогнем вертольоту та озброєння, що може витіснити національні напрацювання – комплекс керованого озброєння 524Р та високоточні ракети РК-2В розробки ДККБ «Луч». «Ізраїльське обладнання та ракети у 4-5 разів дорожчі, а крім того, це вдарить по подальшим напрацюванням українських підприємств ОПК», – вважає експерт.

Крім того, за його словами, така ж ситуація складається навколо систем РЕБ – нині просувається в Україну застаріла британська система АUDS, закупівля якої може відбутися, незважаючи на наявність вітчизняних серійних комплексів «Анклав», «Буковель», «Нота».

Все це, підсумував керівник ЦДАКР, свідчить про необхідність утворення в державі чіткого й прозорого механізму прийняття рішень щодо імпорту іноземних ОВТ, який би передбачав відповідне обґрунтування та врахування інтересів національного ОПК.

Також фахівець зазначив про таку негативну тенденцію в ЗСУ як збільшення числа виведення з ладу високотехнологічних ОВТ, що свідчить про низький рівень підготовки персоналу. Він додав, що в ЦДАКР це пов’язують із значною плинністю кадрів, коли нового контрактника приходиться вчити як призовника. У зв’язку з означеним експерт запропонував генералітету поміркувати над переходом у майбутньому повністю на професійний принцип комплектування ЗСУ, відмовившись від призову.   

Говорячи про сучасні тенденції розвитку армій, експерт звернув увагу на посилення двох компотентів – систем ураження на великих відстанях та оновлення концепцій використання підрозділів спеціального призначення.

Після виступу начальник Генерального штабу ЗСУ генерал армії Віктор Муженко зауважив, що ЗСУ інколи вимушені купувати іноземне – коли власний ОПК не може вчасно забезпечити такими ОВТ. Він додав, що практикується також корегування обсягів держоборонзамовлення, то ж питання часто полягає у тому, що підприємства ОПК не можуть повністью задовольнити потреби ЗСУ. Щодо професійного принципу комплектування ЗСУ (що передбачало б певне скорочення чисельності ЗСУ – ЦДАКР), на думку Головнокомандувача ЗСУ, реалізація такого підходу у розвитку ЗСУ може розглядатися у майбутньому лише в разі поступового забезпечення ЗСУ сучасними ОВТ.