Заяви ЦДАКР

ЗСУ вже довели здатність протистояти ЗС РФ. Для перемоги потрібно ще кілька днів стійкості 

Джерело:

Сили оборони України гідно відбили перший удар. Однак наступний удар обіцяє бути більш потужним – прийшли вирішальні дні.

Чому саме перші три дні війни є вирішальними? Тому що Путін пішов ва-банк, усвідомлюючи, що затягування війни на тиждень фактично стає програшом та смертю його режиму. Хазяїн Кремля не несподівано назвав цю війну військовою операцією – дуже розраховував на бліцкріг.

США і НАТО чекають на докази, що Україна міцний горішок.   

Результати перших зіткнень

Головне, що відбулося в перші години – неочікуваний за силою та майстерністю опір сил оборони України. Панічних настроїв не зафіксовано – на відміну від випадків здачі у полон російського загону під Черніговом. ЗСУ сміливо й відчайдушно ведуть бої з противником, що має значні переваги у чисельності, та й у технологічності озброєнь. Гідне відбиття атак зафіксовано практично по всій території. Увесь світ облетіли світлини знищених танків під Харковом, під Черніговом, знищеного гелікоптеру Ка-52 під Межигір’ям на Київщині, знищеної диверсійно-розвідувальної групи в Києві. Хоч із обмеженими можливостями, але працює протиповітряна оборона, в тому числі, і на знищення ворожих літаків та ракет. А десант, який посадковим способом висадили у Гостомелі під Києвом, вночі було знищено українськими військами.

На жаль, не обійшлося без значних втрат людської сили та територій. Протягом першого дня було втрачено о. Зміїний, населені пункти на півдні країни та території навколо Чорнобильської АЕС. Війна триває й розгортається другий, вирішальний акт. Фактично, після того, як бліцкріг захлинувся, вже під час першої атаки Кремль транформував війну третього покоління у більш сучасний формат – «4+». Це неприємність, оскільки переваги в авіації та обмежені можливості ППО України не дозволяють стовідсотково реагувати на повномасштабні атаки.  

Вночі і вранці активно готувалася оборона Києва. Серед іншого, ЗС України зупинили броньовану техніку противника на рубежі річки Тетерів. Рано вранці десантно-штурмові війська ЗСУ вели запеклі бої поблизу населених пунктів Димер та Іванків, куди вдалося просунутися значній кількості броньованої техніки противника. Саме цей напрям виявився найбільш небезпечним. Підірвані мости навколо Києва. Сторони готуються до головної зустрічі.

Надзвичайно висока динамічність боїв та зіткнень, пересувань і дій військ – як українських, так і російських, – це те, що суттєво відрізняє нинішню війну від попередніх. Серед іншого, висока професійність ЗСУ свідчить про відпрацьовані навички, а здатність боротися із військами противника, яких в рази більше, про дивний морально-бойовий дух.   

Євроатлантичне співтовариство: Україна без союзників

На жаль, партнери не поспішають долати відстань до союзництва.

Відчуваючи наближення небезпеки, країни НАТО лише пильно слідкують, очікуючи підтверджень стійкості України. Президент США Джо Байден оголосив про наче б то потужні санкції, однак серед них лише блокування ВТБ-банку. Інші державні банки він не чіпав. Немає санкцій по відношенню до особисто Путіна та його найближчого оточення. А також по відношенню фінансистів цієї війни.

Що стосується європейських країн Альянсу, ситуація поки ще менш обнадійлива – про введення певних санкцій оголосив лише Лондон.

Поки немає й ознак формування міжнародної антипутінської коаліції.

То ж, загальна реакція Заходу поки що млява й незначна за рівнем впливу на Кремль.

Хоча позитивним сигналом став заклик китайського лідера до Путіна. А саме, Сі Цзіньпін у розмові з Путіним висловився за врегулювання ситуації в Україні шляхом переговорів, щоправда назвав війну «українською кризою».

То ж Україна поки що наодинці із ворогом.

Момент істини – сьогодні

Напевно, сьогодні та найближчі день-два стануть ключовими днями війни – це битва за Київ. Вороже кільце навколо Києва майже сформоване, сторони, не перериваючи динамічних боїв, готуються до головного бою; українці – захищати столицю, а російські війська – атакувати.

У Ворзелі, що на Київщині, можливий захід противника у навколишні населені пункти, повідомила вранці Верховна Рада із посиланням на Сухопутні війська ЗС України. Противник також намагається прорватися танковими колонами з боку Іванкова та Чернігова до Києва.

Вдень 25 лютого російські війська взяли Конотоп Сумської області. ЗСУ біля Охтирки рішуче відбили наступ ворога. Військова техніка пішла із Сум на Київ.

Вранці 25 лютого вже з’явилися й суто київські події – окремі епізоди міських боїв.

Головне в усьому перебігу подій те, що Україна ані на мить не втратила свого обличчя – жоден українець чи українка не продемонстрували паніки. Лише рішуча готовність вистояти та перемогти. Наразі можливості сил оборони України вистояти та таким чином зафіксувати перемогу України надзвичайно високі – перемога України полягає у тому, щоб не дозволити Путіну зробити свою диявольську справу. Плани Путіна сили оборони України вже зламали, але головні баталії ще попереду. То ж саме стійкість протягом кількох діб здатна призвести до краху злочинного режиму Путіна. І до того ж, може й Захід не промовчить…

Перемоги Україні! Слава Героям!

Валентин Бадрак,

директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння