Штучний інтелект

До 2030 року AI може забезпечити додаткову глобальну економічну активність у розмірі 13 трлн. дол.

За даними аналітичного моделювання, проведеного McKinsey Global Institute наприкінці 2018 року, штучний інтелект може здійснити додатковий внесок у щорічне зростання ВВП на 1,2% протягом як мінімум наступного десятиріччя. В цілому, до 2030 року AI може забезпечити додаткову глобальну економічну активність у розмірі 13 трлн.дол., що призведе до збільшення його повсюдного вкладу в усі галузі поряд із впровадженням інших перетворюючих технологій. Станом на сьогоднішній день AI вносить у світовій ВВП 1 трлн.дол.

Аналітики також припускають, що близько 70% компаній у всьому світі приймуть принаймні одну форму AI до 2030 року в рамках масштабування своєї діяльності, а значна частина великих підприємств буде використовувати повний спектр існуючих інновацій для посилення діючих напрямків бізнесу. На сьогоднішній день лідерами в даному напрямку є США і Китай, які вкладають значні інвестиції у розвиток і впровадження AI у всі можливі напрямки. Китай, зокрема, зробив AI частиною свого п’ятирічного плану розвитку і хоче стати лідером у технологіях до 2030 року.

В цілому, аналіз McKinsey показує, що країни, які зарекомендували себе як лідери AI – в основному розвинені держави світу, – можуть отримати на 20-25% більше економічних вигод у порівнянні з нинішнім рівнем. У той час як країни, що розвиваються, можуть отримати лише половину цього доходу. При цьому кількість затребуваних фахівців у цій галузі також значно зросте, і, ймовірно, вже через 10 років досягне десяти мільйонів чоловік.

Як AI може вплинути на компанії?

McKinsey розглянув п’ять основних категорій штучного інтелекту: комп’ютерний зір, природна мова, віртуальні помічники, автоматизовані процеси та поглиблене машинне навчання. Передбачається, що до 2030 року близько 70% компаній візьмуть хоча б один тип технологій AI, і менше половини повністю поглинуть усі п’ять категорій.

При цьому, цілком можливо, що технології штучного інтелекту можуть привести до розриву у продуктивності між лідерами (компаніями, які комплексно впровадять інструменти AI на своїх підприємствах протягом наступних 5-7 років) і компанії-стартери, які поки що взагалі не застосовують технології AI і керуються лише відповідними перспективами.

Лідери, швидше за все, виграють непропорційно. До 2030 року вони потенційно можуть подвоїти свій грошовий потік (отримана економічна вигода за вирахуванням супутніх інвестицій та перехідних витрат), а це передбачає додатковий щорічний ріст чистого грошового потоку приблизно на 6% у наступному десятиріччі. Лідери, як правило, мають сильну стартову базу IТ, більш високу схильність інвестувати в AI і позитивні погляди на економічне обґрунтування AI.

Компанії стартери, в свою чергу, можуть зіткнутися приблизно з 20-процентним зниженням свого грошового потоку у порівнянні з сьогоднішнім рівнем на фоні вже наявної моделі витрат і доходів. Одним із важливих чинників тиску на прибуток стане наявність сильної конкурентної динаміки серед компаній, які вже усвідомили переваги AI, і компаній, які тільки почали його впровадження і розгортання.

Як AI може вплинути на країни?

Потенційно, AI, на тлі свого прогресу, може посилити цифровий розрив між країнами з різним рівнем розвитку економіки та розуміння цінності й переваг інновацій. Кожній державі необхідна власні стратегія, план, інвестиції та курс впровадження технологій, тому як рівень прийняття AI і інвестиційний фон у всіх різний.

Лідери із впровадження штучного інтелекту – розвинені країни Заходу – цілком зможуть збільшити свою перевагу над країнами, що розвиваються, у масштабуванні AI, отримавши додаткові 20-25% чистої економічної вигоди вже у найближчі кілька років порівняно з сьогоднішнім днем. У той час як країни, що розвиваються, зможуть одержати щонайбільше близько 5-15%. Там, де з технологіями AI вже добре знайомі, де враховують і заохочують передові практики, де повсюдно реструктурують галузі для підвищення продуктивності за допомогою інновацій уже не один рік, – і стимулів для посилення інвестування в AI буде більше. Решта ж певний час тягнутиметься у хвості.

Як AI може вплинути на працівників?

Попит на робочі місця може зміститися від повторюваних завдань до тих, що обумовлені соціально та когнітивно, і вимагають більше цифрових навичок. Профілі посад, що характеризуються повторюваними видами діяльності або які вимагають низького рівня навичок роботи з цифровими технологіями, можуть значно знизитися як частка загальної зайнятості приблизно до 30% до 2030 року. В цілому, прийняття та поглинання AI може не мати істотного впливу на чисту зайнятість. Ймовірно, буде істотний тиск на попит на повну зайнятість, але загальний «чистий» вплив у сукупності може бути більш обмеженим, ніж багато хто побоюється.

Цікаві факти у цифрах

Згідно даним звіту Accenture Research і Frontier Economics:

  • Чим більше інтегрований AI в економічні процеси, тим більший потенціал для економічного зростання – технології штучного інтелекту можуть збільшити економічне зростання в середньому на 1,7% в 16 галузях до 2035 року. Accenture прогнозує, що економія часу, витрат і робочої сили в 2035 році складе до 4,7 тис. дол. у ВДВ. Ключові області зростання – хмарна, мережева та системна безпеки, включаючи визначення стратегій хмарної безпеки в масштабах всього підприємства.
  •  Технології штучного інтелекту можуть підвищити продуктивність будь-якої галузі більш ніж на 40%.
  • До 2035 року технології штучного інтелекту можуть підвищити продуктивність праці на 40% і більше, подвоївши економічне зростання мінімум у 12 розвинених країнах. Accenture вважає, що безпосередній вплив AI на прибутковість полягає у підвищенні індивідуальної ефективності. Прогнозується, що, наприклад, економіки США та Фінляндії отримають найбільші економічні вигоди від AI до 2035 року, при цьому кожна з них досягне зростання ВДВ більш ніж на 2%.

Джерело публікації: everest.ua