Заяви ЦДАКР

Для перетворення ЗСУ на реальний інститут стримування агресії РФ потрібно у 7 разів збільшити темпи переозброєння

Для перетворення Збройних сил України на реальний інститут  стримування російської агресії потрібно у 7 разів збільшити темпи переозброєння протягом наступних 4 – 5 років.

Таких висновків дійшов Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) після вивчення підходів, темпів і особливостей переозброєння ЗСУ протягом останніх трьох років.

Крім того, здійснення такого переозброєння дозволить створити реалістичну програму трансформації ЗСУ у професійну армію та завершити розбудову системи територіальної оборони. А також суттєво розвинути сучасну технологічну базу оборонного та подвійного призначення, яка може значно вплинути на розвиток усієї вітчизняної економіки та у 2 – 4 рази збільшити прибутки України на світовому ринку озброєнь.

Передусім слід зосередитися на тих напрямках розвитку озброєнь и військової техніки (ОВТ), які пропонував у середині 2019 р. Український інститут безпекових досліджень (Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння є одним із співзасновників та учасників досліджень УІБД). А саме, ОВТ, стан розробок яких добігає кінця (або вже прийнятих на озброєння в ЗСУ), та які могли б посилити стратегічну компоненту оборонного потенціалу України.

Це створення єдиної автоматизованої системи управління (ЄАСУ) ЗСУ (у подальшому – ЄАСУ сил оборони України) з найважливішими суміжними елементами цієї системи: дієвими, захищеними засобами зв’язку, сучасними засобами РЕБ і радіоелектронної розвідки, кіберзахистом мереж та розвитком телекомунікацій. Розвиток та закупівля високоточних засобів ураження, таких як ПКР «Нептун», РСЗВ «Вільха», розробки та закупівля засобів ППО, а також ракетних комплексів ближньої дії, включно, «повітря – земля». Загалом, розвиток державної системи ППО має стати одним із пріоритетів оборонного будівництва. Крім того, має бути створена сучасна удосконалена концепція розвитку бойових безекіпажних систем та робототехніки авіаційного, наземного та морського базування.

Що стосується імпорту ОВТ, він не може перебільшувати 18 – 20% у загальних закупівлях ОВТ та має стосуватися виключно номенклатури ОВТ, яку не виробляє вітчизняний ОПК. Зоркема, систем ППО, ударних безпілотних авіаційних комплексів, військово-морської техніки, захищених засобів зв’язку. В разі збереження нинішніх темпів та підходів до переозброєння Україна потребуватиме 35 – 40 років, і протягом цього періоду залишатиметься легко вразливою мішенню для Росії, яка й сама активно модернізує армію та готується до війни нового покоління.