Заяви ЦДАКР

Двосторонні угоди про безпекові гарантії без цифр та чітких зобов’язань, затверджених парламентами, залишаться фікціями – керівник ЦДАКР

Двосторонні угоди про безпекові гарантії, якщо не передбачатимуть детальних фінансових цифр та чітко виписаних зобов’язань, затверджених парламентами, залишаться фікціями та навряд чи будуть виконані.

Саме такі висновки можна зробити з повідомлення 29 листопада МЗС Франції, що  робота щодо гарантій безпеки Україні може завершитися до кінця 2023 чи на початку 2024 року. Слід звернути особливу увагу на повідомлення Reuters з анонімними посиланнями на дипломатів, що безпекові гарантії не передбачатимуть детальних фінансових цифр або чітко визначених зобов’язань Франції, уряд якої не хоче затвердження угоди парламентом.

Владі України не можна погодитися на таку пропозицію Франції, яка не матиме юридичної сили та буде лише протоколом про наміри. Це введення України в оману!

Не можна погодитися на такий хибний шлях, що практично нав’язують Україні, бо в разі укладання такої угоди з Францією далі відбудеться ланцюгова реакція – інші потенційні гаранти пропонуватимуть такі самі умови.

Україна, яку вже скривдили невиконанням Будапештського меморандуму, кров’ю заслужила справжніх безпекових гарантій. А світ має бути зацікавлений не відтермінуванні глобальної війни, а у формуванні справжньої системи міжнародної безпеки, яку не наважиться руйнувати навіть ядерна держава.

Не маючи можливості швидко отримати повне членство в  НАТО через війну та окуповані території, Україна має отримати довгострокові зобов’язання щодо забезпечення своєї безпеки. Такі зобов’язання мають включати не тільки довготривалі поставки зброї та боєприпасів, але допомогу у створенні сучасних українських виробництв, отримання Україною передових технологій та фінансових ресурсів для реалізації програм відродження країни.

Варто нагадати, що країни G7 у липні 2023 року затвердили спільну декларацію підтримки України для зміцнення її фінансів і оборони проти Росії з метою стримування Росії від майбутньої агресії.

Уряди країн Заходу мають усвідомлювати, що всебічне укріплення України є найкращими інвестиціями у безпеку країн НАТО та на практиці стане фундаментом для будівництва нової системи міжнародної безпеки.

Самий час пригадати як президент Франції Француа Міттеран напророчив президенту Леоніду Кучмі про Будапештський меморандум після його підписання 5 грудня 1994 року добре відомими словами: «Синку, не вір цьому документу, тебе обмануть».

Валентин Бадрак,

директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння