Публікації експертів

Геополітичне значення поїздки китайського лідера до Європи

Здійснюючи важливий дипломатичний маневр, президент Китаю Сі Цзіньпін розпочинає свій перший візит до Європи за майже п’ять років із запланованими зупинками у Франції, Сербії та Угорщині. Цей тур є не просто серією двосторонніх зустрічей, а стратегічною спробою змінити геополітичний ландшафт Європи з метою використання існуючих тріщин у Європейському Союзі та послаблення давнього трансатлантичного альянсу.

Націлювання на неліберальні викиди

Візит Сі Цзіньпіна до Сербії та Угорщини, обох країн, відомих своїм неліберальним правлінням під керівництвом президента Александра Вучича та прем’єр-міністра Віктора Орбана відповідно, підкреслює зацікавленість Китаю підтримувати відносини з європейськими державами, які відрізняються від ліберальних демократичних норм, які підтримує ЄС. Ці лідери часто виявляли суперечки з Брюсселем щодо таких питань, як свобода ЗМІ, незалежність судової системи та імміграційна політика. Взаємодіючи з цими сторонами, Сі прагне зміцнити альянси з урядами, які більш піддаються китайському впливу та менш обмежені консенсусом ЄС.

Сербія, яка не є членом ЄС, але прагне приєднатися, була ключовим партнером китайської ініціативи «Один пояс, один шлях». Країна отримала значні китайські інвестиції в інфраструктуру, які прийшли з меншими зобов’язаннями порівняно з фінансуванням ЄС. Подібним чином Угорщина активно підтримує Китай в ЄС, часто блокуючи колективні заяви ЄС з критикою дотримання прав людини в Пекіні. Відвідавши ці країни, Сі, ймовірно, поглибить ці економічні та політичні зв’язки, потенційно заохочуючи інші європейські країни розглянути подібні союзи.

Підрив європейської єдності в торгівлі

Стратегія Китаю в Європі довгий час передбачала сприяння розбіжностям між державами-членами ЄС, щоб послабити силу колективних переговорів блоку з питань торгівлі. ЄС, найбільший у світі торговельний блок, становить серйозну проблему для торговельних амбіцій Китаю через його здатність вести переговори як єдине ціле. Взаємодіючи на двосторонній основі з окремими країнами, особливо з тими, що знаходяться на периферії або з тими, що відчувають економічні труднощі, Китай може запропонувати стимули, які зроблять ці країни більш сприйнятливими до його економічної моделі та меншою підтримкою єдиних позицій ЄС.

Франція, ключовий гравець в ЄС і традиційний прихильник європейської інтеграції, представляє інший виклик і можливість для Сі. Президент Еммануель Макрон був активним прихильником більш автономної Європи, особливо в таких сферах, як оборона та технології, що узгоджується з баченням Сі Цзіньпіна щодо багатополярного світового порядку. Розвиваючи тісніші відносини з Францією, Китай сподівається знайти прихильне вухо для її пропозицій і врівноважити вплив більш агресивних членів ЄС.

Послаблення трансатлантичних зв’язків

У ширшому контексті візиту Сі є триваюче геополітичне змагання між Китаєм і США. Трансатлантичний альянс, до складу якого входять ЄС і США, традиційно був наріжним каменем глобального ліберального порядку. Однак останніми роками у цих відносинах спостерігаються напруги, що посилюються різними підходами до Китаю. Тоді як США зайняли більш конфронтаційну позицію, наголошуючи на відокремленні та стримуванні, ЄС шукав більш тонкого підходу, врівноважуючи конкуренцію та співпрацю.

Європейський тур Сі Цзіньпіна відкалібрований, щоб використовувати ці відмінності. Зміцнюючи двосторонні зв’язки з ключовими європейськими державами, Китай прагне відвести ЄС ще далі від орбіти США. Це особливо очевидно в таких сферах, як технології та інфраструктура, де європейські країни все більше звертаються до китайських компаній для інвестицій і партнерства, незважаючи на занепокоєння США щодо безпеки та впливу.

Просування нового світового порядку

В основі європейського візиту Сі – прагнення Китаю змінити світовий порядок. Створюючи мережу союзників і партнерів, які готові кинути виклик системі, в якій домінує Захід, Китай прагне створити більш багатополярний світ, де його вплив буде співмірним з його економічною та військовою могутністю. Європа з її економічним впливом і стратегічним значенням є критичним полем битви в цьому змаганні.

Візит Сі Цзіньпіна до Європи є витонченою грою, спрямованою на вбивання клинів у ЄС, налагодження міцніших зв’язків із його неліберальними членами та підрив єдності трансатлантичного альянсу. Роблячи це, Китай сподівається просунути своє бачення нового світового порядку, де він займає центральну та незаперечну позицію. За результатами цього візиту уважно спостерігатимуть не лише в Європі та США, але й у всьому світі, оскільки вони можуть свідчити про значну зміну глобального балансу сил.

Ключові слова