Азійський монітор Публікації Публікації експертів Регіони

Візит Путіна в Киргизстан: тріумф і лояльність

Очікування і втрачені можливості

З початку року в Киргизстані ходили чутки про державний візит президента Російської Федерації В.В. Путіна. На тлі ізоляціоністських тенденцій і все більш активної мілітаризації Росії, яка знову претендує на лідерство в світі, візит до Киргизстану мав певну інтригу. Головне питання для Росії – перевірити і зміцнити лояльність колишньої сателітної держави в зоні своїх інтересів, перш за все економічних. Адже, останнім часом подібних країн в ареалі Росії стає все менше, навіть з тих, хто формально демонструє партнерство в стратегічних блоках типу ОДКБ і ЄАЕС.
З боку Киргизстану висувалися різні припущення можливих угод.
 Одним з основних напрямів була сфера безпеки. Яка ще з часів Союзу вважалась основним приводом для згуртування бюрократичних машин і мобілізації загальних ресурсів. Багато осіб прогнозували і посилалися на висловлювання новопризначеного посла Киргизької Республіки А. Джекшенкулова про відкриття в республіки другої військової бази. Він, в російських ЗМІ, встиг заявити – «ще один оплот російських збройних сил, який може бути включений до порядку зустрічі президентів Росії і Киргизстану в березні». Відзначимо, що ще в 2003 році в Киргизької Республіки з’явилася перша і поки єдина російська військова база в місті Кант.
Другим рівнем очікувань стало питання, пов’язане з інфраструктурними проектами. Це перш за все стосувалося стратегічного для Киргизстану каскаду гідроелектространцій, яким деякий час тому займалася Росія. Ще в 2012 році була досягнута домовленість, що ВНК ГЕС побудує російська компанія “РусГідро”. Тоді планувалося звести чотири станції загальною потужністю 238 мегават, вартість проекту оцінили в 727 мільйонів доларів. Однак через економічні проблеми в Росії угоду про будівництво було розірвано, хоча на той час “РусГідро” вже вклала 37 мільйонів доларів.
Конфлікт по реалізації даного проекту загострився в 2015 році. Тоді уряд КР повідомив, що «РусГідро» зірвало графік будівництва ГЕС в Нарині і припинило фінансування проекту. Тодішній глава “РусГідро” Євген Дод (в 2016 році йому пред’явлено звинувачення за статтею “Шахрайство” в зв’язку з його діяльністю як раз на цій посаді) особисто зустрівся з чинним на той момент президентом країни Алмазбеком Атамбаєвим і гарантував, що перші два об’єкти Наринськой каскаду будуть побудовані до кінця 2016 року. До моменту денонсації угоди киргизькою стороною об’єкти побудовані не були. Киргизстан в односторонньому порядку денонсував угоди по Камбарате-1 і Верхненаринському каскаду 20 січня 2016 року. Рішення не було одноосібним, а пройшло всі необхідні інстанції. Проект Закону “Про денонсацію угоди” був представлений міністром економіки, розглянутий в комітетах ЖК, потім 97 голосами затверджений на засіданні сесії парламенту і тільки потім відправлений на підпис до президента. Відповідні документи є у відкритому доступі на сайті парламенту КР, реєстраційний номер законопроекту: 6-747/16.

Показово, що тоді російська сторона також визнала доцільною денонсацію угоди. 21 січня офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова повідомила, що причини денонсації угод лежать виключно в економічній області, і подальша реалізація проектів просто не представлялася можливою. “Проблеми пов’язані з глобальною кризою, наслідком якого стало подорожчання засобів і уповільнення економічного зростання”, – пояснила Захарова, додавши, що Росія повністю приймає рішення Киргизстану. Таким чином, в стратегічному плані, не тільки для Киргизстану, а й для всієї Центральної Азії , в галузі гідроресурсів і виробництва електрики до 2019 року назрівав серйозний конфлікт.
І третій рівень питань був пов’язаний з можливою лінією залізниці в Киргизстані. Як буде сформований основний залізничний коридор через Киргизстан – дилема, яку обговорюють у вищому керівництві країни протягом останніх 20 років. У 2017 році був визначений план робіт з реалізації проекту з будівництва залізниці “Китай-Киргизстан-Узбекистан”. Раніше Бішкек пропонував свої варіанти будівництва залізниці. А в грудні 2017 року Ташкенті навіть пройшли тристоронні переговори щодо проекту залізниці. Даний напрямок влаштовув і китайську і узбецьку сторону. Але до сих пір проект залишається нереалізованим. До 2019 року перспектива залізничної лінії невизначена до кінця.
Всі ці три питання для Киргизстану стали з розряду передбачуваних. Кожне з нимх пройшло декілька стадій: від переговорів до проектування. Але через внутрішні причини, і часто зовнішнього тиску їх вирішення буксує досі. Питання, пов’язані з гідроресурсів і їх розробкою, а також залізничними коліями, їх постійне відкладання вже сьогодні відносять до розряду втрачених можливостей Киргизької Республіки. Лавірування між зовнішніми гравцями, а також постійна зміна уряду і точок зору керівництва Киргизстану по цим життєво важливим для економіки країни питанням лише посилює цей процес, підсилюючи його витратність. Очікування, пов’язані з прибуттям в Киргизстан В.Путіна на рішення даних галузей, вже не первинні. Чи дадуть вони серйозний поштовх до їх реалізації, в першу чергу в інтересах самого Киргизстану – питання останніх 20 років.

Угоди – сфери, ресурси та допомога

В.Путін в Киргизстані не провів і доби, він прилетів 28 березня рано вранці. Не дивлячись на сильний проливний дощ його візит був інтенсивним і плідним. Так за підсумками візиту між обома сторонами було підписано 35 документів:

Збільшення вже наявної російської бази в Киргизстані:
Російська база представлена ​​в Киргизстані чотирма об’єктами. На півдні країни – автономний сейсмічний пункт в Майлі-Суу, на півночі – авіабаза в Канті (зовсім поруч зі столицею), випробувальна база в Караколі (це курортна зона біля високогірного озера) і пункт зв’язку в Чалдовар. Територію двох останніх об’єктів збільшать майже на 60 гектарів. Сума оренди залишається колишньою, але через те, що сама територія збільшиться, Киргизстан отримуватиме на рік $4,8 млн замість колишніх $4,5 млн. Ще два роки тому влада в особі екс-президента Алмазбека Атамбаєва обіцяла, що територія російської бази не збільшиться, крім того колишній глава держави піднімав питання про її закриття. Російська база – єдиний подібний іноземний об’єкт на території Киргизстану.

Видобуток золота і родовищ:

Російський “Внешторгбанк” (ВТБ) і “Альянс Алтин” (дочірнє підприємство російської групи “Альянс”) підписали угоду по золоторудному родовищу Джеруй на $180 млн. Глава ВТБ Андрій Костін повідомив, що загальний обсяг інвестицій в Джеруй становить близько $ 600 млн. Інвестор сподівається , що вже з 2020 року на Джеруї видобуватимуть по 5 тонн золота щорічно. «Джеруй» – друге за величиною золоторудне родовище в Киргизстані. За даними Держгеології, приблизні запаси родовища оцінюються в більш, ніж 97 тонн золота. Розробка родовища довго відкладалася через судові дебати з казахськими золотошукачами, а в 2015 році, вивчивши умови конкурсу на ліцензію, від видобутку золота на Джеруї відмовилася російська компанія олігарха Сулеймана Керімова.
Також Держкомітет промисловості і Російський геологічний холдинг підписали угоду на $ 1,2 млрд стосовно вивчення території Киргизстану для пошуку родовищ і водопостачання регіонів. У пріоритеті, звичайно, – пошук золоторудних і інших родовищ.

Контроль над нафтою і газом

Після придбання в 2014 році “Киргизгазу”, “Газпром” звернув увагу на “Киргизнефтегаз” – одне з найбільших підприємств в Киргизстані з видобутку нафти і газу, якому належать 35 нафтогазових родовищ на півдні країни.
Більша частина активів компанії належала державі, але уряд підписав з “Газпромом” дорожню карту щодо участі російської компанії в їх придбанні. Таким чином, “Газпром”, вже контролюючи газову галузь, має намір контролювати і нафтову. “Киргизгаз” був куплений “Газпромом” за $ 1 через великі борги – $ 50 млн, “Киргизнефтегаз” теж не найуспішніше підприємство, ще кілька років тому знаходилося на межі банкрутства. Про переговори з “Газпромом” влада Киргизстану повідомляла ще в 2017 році.

Розвиток залізниць і аеропорту

“Киргиз Темір жолу”, “Російські залізниці” і Мінтранс Росії і Киргизстану підписали договір про поетапне розвитку залізниць. Згідно з документом, після попереднього техніко-економічного обґрунтування сторони внесуть пропозиції про те, як вони можуть брати участь і що робити для розвитку киргизьких залізниць. Російським інвесторам для реалізації були запропоновані різні проекти, серед яких – будівництво залізниці, яка об’єднала б північ і південь Киргизстану і багатообіцяючий план залізничної колії Китай – Киргизстан – Узбекистан
А Євразійський банк розвитку (ЄАБР) підписав угоду про модернізацію головного аеропорту країни “Манас”. Поки невідомо, що саме буде модернізовано в аеропорту і керуючої їм компанії, і в яку суму це обійдеться. В останнє компанія модернізувала свій бренд зовсім недавно – в 2018 році, а роком раніше, в 2017 році, ремонтували аеропорт – тоді на реконструкцію дали 28 мільйонів сомів і повинні були виділити ще мільярд.

Гідро та сонячна енергія

Держагентство з просування інвестицій і концерн “Руселпром” підписали угоду на $ 1,5 млрд. Угода стосується будівництва великих і малих ГЕС в Киргизстані, а також збірки гідровузлів і гідроагрегатів. Як будуть проводитися роботи – поки невідомо, сторони визначать план дій після розробки дорожньої карти.
Крім того був підписаний договір між компаніями “Астра Солар” і “Хевел”, які можуть разом створювати компоненти для виробництва сонячних модулів – кремнієвих панелей, які перетворюють сонячне випромінювання в електроенергію.

Угоди з киргизькими банками

Євразійський банк розвитку (ЄАБР) підписав угоди з кількома киргизькими банками. Були відкриті кредитні лінії для філії “Народного банку Казахстану” в Киргизстані “Халик банку”, який колись був киргизьким “Кайрат банком”, і “Айил банку” – в минулому “Киргизької сільськогосподарської фінансовою корпорацією”, створеної урядом та Світовим банком.
“Халик банк” і “Айил банк” отримають по $ 5 млн, поки невідомо, на що підуть ці кошти, але головним завданням останнього є підтримка агросектору та реалізація госпрограм розвитку сільського господарства.
РСК банк, в який ЄАБР і Російсько-Киргизький фонд розвитку хочуть вкласти в РСК банк $ 40 млн, вже повідомив, що сума піде на фінансування малого і середнього бізнесу. 100% акцій цього банку належить уряду.

Договори стосовно виробництва зброї

«Бішкекський штампувальний завод» підписав три угоди з російськими оборонними підприємствами на суму понад $ 50 млн. Киргизьке підприємство виготовляє декілька видів мисливських і бойових патронів, і за останньою інформацією, озвученою главою заводу, планує випускати ще один вид патронів для полювання – інструментарій для їх створення підготувало російське конструкторське бюро.

Обробка даних і доступ до інформації

Буде створено Киргизько-російський центр обробки даних – угоду про його створення підписали киргизькі “Альфа Телеком”, “Киргизтелеком” і російський концерн “СІТРОНІКС”. Для реалізації проекту компанії перевірять стан інформаційно-телекомунікаційної інфраструктури в Киргизстані і розроблять дорожню карту щодо розгортання інфраструктури центру обробки даних і створення інформаційних систем і сервісів для державних органів.

Настрої – протест і подарунки

Державний візит президента Росії супроводжувався як акцією протестного характеру, так і вже традиційними подарунками тварин від першої особи Киргизстану.

Напередодні візиту – 27 березня в Бішкеку була затримана подружня пара активіста Нурлан Каримшакова. Пара була затримана біля будівлі Посольства РФ під час проведення пікету проти політики президента Володимира Путіна. Підставою для затримання міліція назвала наявність в плакатах закликів до міжнаціональної ворожнечі. У плакатах активіста містилися такі написи, як “Путін – агресор”, “Окупант”, “Вбивця”, а також “Нам не потрібна військова база”. Міліція через експертів зробила висновок, що написи закликають до міжнаціональної ворожнечі, і порушила справу за статтею 313 Кримінального кодексу – “Порушення расової, етнічної, національної, релігійної або міжрегіональної ворожнечі”.
Тоді як громадськість Киргизстану не могла зрозуміти до якої саме нації і тим більше ворожнечі відносяться претензії до пари-активістів – киргизької, російської або української, і як все це співвідноситься з претензією до активістів взагалі? На даний час і сам інцидент і пояснення обвинувачів є предметом широкої дискусії в Киргизстані ».

Зате після офіційної частини Сооронбай Жеенбеков подарував Володимиру Путіну орловського скакуна і цуценя киргизького хорта – Тайган. Потім президенти відправилися в будинок-музей Чингіза Айтматова. Після цього глави держав поклали вінки до Вічного вогню, незважаючи на рясний дощ. Керівники держав вшанували хвилиною мовчання героїв, полеглих у Великій Вітчизняній війні. Таким чином день візиту президента РФ був завершений.

Висновки:

  • Державний візит президента В. Путіна мав на меті, перш за все, закріпити наявний рівень відносин. Складалося враження, що Путін проїхався по території щоб упевнитися в лояльності її керівництва і повернення колишнього потенціалу Росії “на місцях”.
  • Підписані документи стосувалися сфер, за якими між Киргизстаном і Росією вже були угоди – ті які, за останні п’ять років, з різних причин або повністю було розірвано, або так і не реалізувалися. Це перш за все стосується гідро ресурсів. Угоди в галузі надрокористування – видобутку золота, нафти та іншого, показали, що Росія розглядає Киргизстан в основному як джерело ресурсів.
  • Деякі угоди мали характер адаптації все ще складного процесу врегулювання процедур Митного Союзу, який перейшов в формат ЄАЕС.
  • Принципово новими в угодах стали пункти, пов’язані з обробкою даних і доступу до інформації. Поки не очевидні цілі даного напряму. Інформація, доступ до неї і заявлена ​​”дорожня карта” – чи є це частиною загального інформаційного простору між Киргизстаном і Росією, і де межі і можливості даної перспективи?
  • Загалом, даний вояж Путіна в Киргизстан можна розглядати як візит для інвентаризації лояльності, яка так необхідна державі, що все більше формує ізоляціоністську зовнішню політику, та нагадує ситуацію в СРСР середини минулого століття. Треба визнати, що Киргизстан (або як її досі позначають в Росії – Киргизія) залишається досі однією з небагатьох держав, які підтверджують свою повну лояльність Москві на всіх рівнях.

Ельміра Ногойбаева,
Керівник аналітичного центру «Поліс Азія» (Бішкек)


Ключові слова