Коментарі експертів

Від залізниць до передових технологій: трансформація можливостей мобільності НАТО

Модернізація можливостей мобільності НАТО вимагає переходу до впровадження передових технологій, а не покладатися виключно на звичайні залізниці та дороги. НАТО визнає важливість нових і революційних технологій (EDT), таких як штучний інтелект, автономні системи та квантові технології, для підвищення військової ефективності та стійкості. Стратегія Альянсу зосереджена на сприянні розробці та застосуванні технологій подвійного призначення для зміцнення своєї переваги та захисту від потенційних супротивників. НАТО прагне підтримувати свою технологічну перевагу за допомогою інновацій, співпраці з партнерами та відповідальної політики EDT.

Щоб подолати зростаючий технологічний розрив між американськими та європейськими силами, НАТО наголошує на необхідності інтегрованої системи командування, управління та зв’язку (C3). Альянс визнає важливість оперативної сумісності в бойових діях високого рівня та необхідність промислової стійкості для національного стримування. Майбутня довіра до НАТО залежить від підтримки військової оперативної сумісності та інвестування в оборону, щоб йти в ногу з технологічним прогресом.

У відповідь на зміну ландшафту безпеки НАТО прискорює свою цифрову трансформацію, щоб підвищити гнучкість, оперативну сумісність і розвиток можливостей. Приймаючи зміни, приймаючи цифрову трансформацію та сприяючи інноваціям через військові ігри та експерименти, НАТО прагне ефективно керувати складними середовищами безпеки. Зосередженість Альянсу на стратегічному прогнозуванні, концепціях, доктрині, здібностях, талантах і аналізі цінностей підкреслює його прагнення модернізувати свої сили, віддаючи пріоритет стратегічній актуальності та економічній ефективності.

Ключові слова