Заяви ЦДАКР

Вдале реформування Укроборонпрому змінить вигляд всієї української оборонної промисловості

«Ми наближаємось до Нового року з позитивною ситуацією – у нас сформоване і майже повністю виконане Державне оборонне замовлення» – сказав директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР), член Правління УІБД, Валентин Бадрак, відкриваючий круглий стіл 18 грудня в Укрінформі.

«Сьогодні говоримо про можливість і зміст реформи ОПК. Дуже важливо відзначити, що ми наближаємось до Нового року з позитивною ситуацією – у нас з одного боку були побоювання щодо формування і виконання Державного оборонного замовлення,  на щастя, воно сформоване і виконане майже повністю. Другий, так само позитивний, момент це те, що створена команда однодумців, фактично розпочато реформу оборонної промисловості –  і це надзвичайно важливо, оскільки наступного року буде вестись величезна робота з проведення цієї реформи.

Дуже добре, що представники профільного Комітету Парламенту з нами, тому є сподівання і підстави говорити про те, що фактично ми можемо співпрацювати і мати діалог у наступному році з усіма дотичними структурами, відомствами і гілками влади,»- зазначив Бадрак.

Директор ЦДАКР представив результат аналітичної роботи Українського Інституту безпекових досліджень, представленого Центром дослідження армії, конверсії та роззброєння, та 10 підприємств Укроборонпрому-  «Радарні системи». Крок до створення першого галузевого холдингу». Фахівці дослідили, наскільки логічним і важливим є реформування Укроборонпрому у такий спосіб, щоб на його базі створити галузеві холдинги, і дійшли до наступних висновків.

Укроборонпром не є всією українською промисловістю, але саме вдале реформування Укроборонпрому може запровадити і розв’язати питання всієї реформи у державі і створити умови для того, щоб змінився зовнішній вигляд українською оборонної промисловості. Одне з важливих питань –  яким за структурою має бути оборонний комплекс України? Експерти дійшли висновку, що він має отримати таку гнучкість, яка дозволить працювати, по-перше, за світовими стандартами, тобто бути у міжнародних клубах з створення озброєння військової техніки, і далі – приймати локалізацію в Україні та бути готовими до того, щоб нарощувати українську компоненту там, де технологію повністю нам передати не зможуть.

«Перше питання. У який спосіб може бути організоване державно-приватне партнерство в країні. Який відсоток приватників сьогодні потрібен при формуванні галузевих холдингів? І це питання, безумовно, потребує обговорення, дискусії, визначення, експертизи.

Другий блок питань пов’язаний з інвестиціями, неможливістю входження іноземних підприємств та корпорацій і компаній в українській оборонний комплекс. Питання мають дуже  чутливий характер і потребують вивчення.»- зазначив Бадрак.

Валентин Бадрак розповів, що Український  Інститут безпекових досліджень пропонує у подальшому такий формат співпраці, коли Інститут працюватиме з промисловим сектором (державним і приватним), вивчаючи за галузевим принципом різні проблемні питання, а потім доводитиме їх у вигляді пропозицій та рекомендацій команді реформаторів, що взяла на себе відповідальність і ризик провести цю реформу.