Події

ЦДАКР провів конференцію «Будівництво цілісності та доброчесності під час реформування поліції. Досвід України»

17 квітня 2019 року в Національному інституті стратегічних досліджень відбулась спеціалізована міжнародна  конференція  «Будівництво цілісності та доброчесності під час реформування поліції. Досвід України». Співорганізаторами конференції виступили  Женевський центр  демократичного контролю над збройними силами (DCAF) та Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР).

До участі у заході були запрошені представники органів влади, зокрема, Адміністрації Президента України, Апарату Ради національної безпеки і оборони України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, відомчих наукових установ та неурядових організацій, іноземних посольств та міжнародних організацій. На початку конференції з вітальними промовами виступили перший заступник директора інституту Василь Яблонський, директор ЦДАКР Валентин Бадрак; представник DCAF Паоло Коста.

У ході конференції були  проведені  дві  дискусійні панелі: «Розбудова цілісності та доброчесності поліції у загальному контексті реформ в Україні та у  системі  МВС» та «Антикорупційні заходи у підрозділах національної поліції». Були обговорені актуальні  питання  реформи МВС, створення поліції європейського зразка у контексті запобігання корупції у поліції, що були висвітлені у проекті  доповіді, яку представила Оксана Маркєєва,  завідувач  відділу проблем розвитку сектору  безпеки НІСД.

Було відзначено певні недоліки процесу реформування: невдала переатестація, відсутність чіткого плану реформ у МВС – непослідовність у проведенні та зниження її темпів, що обумовлюється значною мірою об’єктивними чинниками. Незаперечним здобутком реформи є позбавлення поліції функції надання адміністративних послуг, створення організаційних та нормативних засад внутрішньої системи запобігання корупції.

Заслухані також виступи заступника директора НІСД Костянтина Кононенка, головного наукового співробітника Інституту законодавства Верховної Ради України Олександра Ярмиша, у яких висвітлено безпековий та законодавчий контекст реформування органів внутрішніх справ. Керівник департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко присвятив свій виступ питанням позитивних наслідків поліцейської реформи та суттєвому підвищенню довіри до поліції та інших у суспільстві.

Активну участь у заході взяли  експерти  Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова (Олексій Мельник), Реанімаційного пакету реформ (Євген Крапівін), Національної академії правових наук (Євген Скулиш), Національної академії внутрішніх справ (Олександр Лупало), Уповноважений Секретаріату Кабінету Міністрів України Олексій Ілляшенко.

Учасники надали свої пропозиції до проекту рекомендацій  Уряду щодо подальших заходів у щодо реформування МВС та підвищення ефективності діяльності поліції. За результатами конференції очікується видання збірника матеріалів.