Публікації ЦДАКР – Балкани

Як Кремль використовує епідемію коронавірусу для зриву процесу переозброєння болгарської армії

Епідемія коронавірусу, яка з одного боку фактично поставила на паузу життя планети, з іншого – створила сприятливі умови для активізації Кремлем гібридної агресії проти Заходу. Пріоритетними об’єктами такої агресії традиційно є країни з достатньо сильними проросійськими елементами, як от Болгарія, в якій на фоні і під приводом боротьби з Covid-19 проросійські елементи намагаються зірвати процес переозброєння збройних сил країни.

На сьогодні, болгарська армія, через тривале обмежене фінансування, застаріле ОВТ і некомплект особового складу, залишається одним з найпроблемніших місць в обороні східного флангу НАТО. Протягом останніх тридцяти років в ній не було проведено бодай якоїсь суттєвої модернізації чи переозброєння. Проте на сьогодні з’явилась реальна можливість розпочати ці важливі для неї процеси. В збройних силах розпочато реалізацію ряду амбітних проєктів, які повинні посилити обороноздатність країни. Йдеться про такі пріоритетні проекти для болгарських збройних сил, як закупівля 150-ти бойових броньованих машин для сухопутних військ, 8 літаків типу F-16 Bock 70 для військово-повітряних сил та 2-х багатофункціональних патрульних кораблів для військово-морських сил.

Що стосується літаків, то угода щодо їх постачання була укладена минулого року і згодом Болгарія перерахувала США за них близько 1,25 млрд. доларів. В цьому році болгарське Міноборони планує завершити укладання угод щодо придбання нових ББМ та військових кораблів на загальну суму біля 1,25 млрд. євро. Важливим елементом цих угод для болгарської сторони є можливість відстрочки платежів терміном до восьми років.

Такий розвиток подій є великим подразником для Кремля, який досі зберігає сильні позиції в країні і через своїх посіпак намагається не допустити виходу болгарської оборони з кризи, до якої він сам роками прикладав руки. Кремль використав поширення епідемії коронавірусу для активізації діяльності проросійських елементів в Болгарії, спрямованої на зрив такого нагального і життєво важливого для болгарської армії процесу переозброєння. 

Так, в першій половині місяця проросійські сили на різних рівнях – в парламенті, експертному середовищі, ЗМІ – почали просувати ідею про призупинення (а в деяких випадках – і скасування) важливих проєктів з переозброєння болгарської армії і скерування вивільнених від них коштів на боротьбу з наслідками епідемії корона вірусу та на підтримку болгарської економіки. 

Опозиційна до чинної влади і найбільша проросійська політична сила – Болгарська соціалістична партія, запропонувала план боротьби з епідемією і нейтралізації наслідків економічної кризи, спричинених нею, одним елементів якого, є замороження проєктів щодо закупівлі ББМ і патрульних кораблів.

Таку ж позицію як БСП, займає й інша відверто проросійська партія – «Воля», яка є партнером провладної «Єдиної Росії» в Болгарії. Зокрема, 13 квітня «Воля» внесла в діловодство болгарського парламенту проєкт рішення щодо введення мораторію на завершення реалізації двох вищевказаних оборонних проєктів. В партії переконані, що понад 1 млрд. євро на військову техніку є розкішшю, яку держава на сьогодні не може собі дозволити і тому мораторій на дві оборонні закупівлі для збройних сил є більш ніж терміновим.

Слід зазначити, що це вже не перша така пропозиція від «Волі». Дана проросійська сила була єдиною в парламенті, яка з самого початку виступала проти затвердження рішень щодо пріоритетних для болгарської армії проектів з переозброєння. Більш того, «Воля» наполягає на розірванні угоди зі США щодо літаків F-16 Block 70 і поверненні до болгарського бюджету виплачених американській стороні коштів. Зокрема, лідер партії Веселін Марешкі з даного приводу зазначив таке: «Все більш чіткішим стає те, наскільки правильною є наша позиція щодо того, що не слід було поспішати з закупівлею літаків, а також продовжувати здійснювати інші подібні оборонні видатки. Ми закликаємо уряд і парламентську більшість до анулювання даної угоди і повернення коштів болгарським платникам податків».

Подібну до вищевказаних політичних сил позицію займають і просувають представники проросійських експертних кіл Болгарії. Поширюється думка про те, що в сучасній складній ситуації викликаній коронавірусом, влада найбіднішої країни ЄС повинна заморозити проєкти з переозброєння армії, і насамперед – щодо придбання ББМ і патрульних кораблів, а кошти від них скерувати на порятунок Болгарії від епідемії, а не на захист від вигаданих асиметричних загроз. При цьому здійснюється маніпуляція інформацією про вартість вищевказаних проєктів і тим, що ці кошти можна було б потратити на прилади для штучної вентиляції легенів. «Скільки приладів для вентиляції легенів можна придбати за кошти з угоди Каракачанова (міністр оборони Болгарії – ред.)? Я повністю довіряю офіційному сайту Пентагону, де вказано, що ми отримаємо літаки після 31 січня 2027 р. Тим, хто потребує вентиляцію легенів, ця інформація, напевно, буде корисною», – зазначив колишній болгарський дипломат і депутат Велізар Єнчев, який на сьогодні працює на телеканалі БСП.

З іншого боку, проросійськими експертами продовжує піддаватись критиці угода зі США щодо закупівлі літаків F-16. Просувається думка про те, що купуючи дані літаки, болгарська армія попадає в повну залежність від США в питанні постачання комплектуючих до них і їх ремонту. Більш того, США називаються ненадійним партнером, оскільки конфіскація ними призначеної для ФРН партії респіраторів (на початку квітня), є свідченням того, що така ситуація може виникнути й з боєприпасами і комплектуючими до куплених у США літаків.

Що стосується реакції болгарського Міноборни на такі дії проросійських сил, то його керівник Красимир Каракачанов (лідер партії ВМРО, яка є партнером ГЄРБ в урядовій коаліції) зазначив, що не готовий прийняти призупинення чи замороження двох основних проєктів щодо переозброєння збройних сил і виступає за їх планову реалізацію. Зі свого боку в болгарському Генштабі заявили, що незважаючи на складу економічну ситуацію, викликану епідемією коронавірусу, проекти щодо закупівлі ББМ та патрульних кораблів залишаються для збройних сил пріоритетними.

В підтримку реалізації вищевказаних оборонних проектів активно виступили й прихильники глибшої євроатлантичної інтеграції країни. Так, відома своєю активною пронатовською і антиросійською позицією ГО «Aтлaнтичнa рaдa Бoлгaрії» зaкликaлa мініcтрa oбoрoни Кaрaкaчaнoвa тa уряд нe відмoвлятиcь від мoдeрнізaції бoлгaрcькoї aрмії.

«В часи кризи проявляється cпрaвжнє дeржaвнe миcлeння. Рoзумні нaроди «гacять пoжeжу», нe зaбувaючи про те, щo після неї вони зіткнутьcя з нeзмінними і, нa жaль, нaбaгaтo cтійкішими викликaми ризикaми тa зaгрoзaми, прoти яких збрoйні cили зaлишaютьcя єдиним гaрaнтoм.

Все інше є або пoпулізмом в інтeрecaх кoгocь іншoгo, aбo відвeртою пoлітичною короткозорістю… Більшe тoгo – ми бaчимo, щo досі тривають гібридні aтaки з бoку Рocії. Зaрaз cтрaтeгія Мocкви пoлягaє в тoму, щoб мaкcимaльнo пocлaбити ЄC тa НAТO, cкoриcтaвшиcь кoрoнaвіруcнoю кризoю. В чacи, кoли ми піддaємocя нaпaду як пaндeмії, тaк і крeмлівcькoї гібриднoї aгрecії, ocтaннє, щo пoтрібнo піддати сумніву – цe власне зміцнeння cиcтeми нaціoнaльнoї бeзпeки, нeвід’ємнoю чacтинoю якoї є oбoрoнa», – зазначили в організації.

Як можна побачити, Кремль, використовуючи епідемію коронавірусу і проросійські елементи в Болгарії, продовжує вживати заходів щодо підриву її обороноздатності. Єдиним запобіжником для досягнення його мети в даному випадку поки залишається членство країни в НАТО і ЄС, а також досить активна позиція Міністра оборони, яку слід розцінювати не тільки як відповідь проросійським силам, але й як попередження партнерам по урядовій коаліції – провладній ГЄРБ, від якої багато в чому залежить перспектива виділення коштів на важливі для збройних сил проекти з переозброєння. На сьогодні в ГЄРБ поки не розглядають можливість прийняття пропозицій проросійських сил, однак така позиція партії, у разі погіршення економічної ситуації в країні, не виключено, що може змінитись. Єдиним проєктом, за який в болгарській армії можуть бути відносно спокійними, є закупівля літаків Ф-16, оскільки кошти на нього американській стороні вже перераховані.

Ігор Федик, ЦДАКР