ЦДАКР – Балтія

Коронавірус на службі Кремля: балтійський кейс

Російська “гуманітарна” операція кінця березня в Італії вже отримала високу оцінку військових експертів та, скоріш за все, увійде в підручники з ведення гібридної війни. В італійському випадку Росія майстерно вдарила у “слабке місце” Європи, використовуючи прихильність ряду місцевих еліт до путінського режиму та складну ситуацію в країні, викликану слабо контрольованим поширенням пандемії коронавірусу, яке супроводжувалось високим рівнем летальних випадків.

Але зусилля російських гібридних стратегів не обмежуються тільки Італією. Ситуація пандемії, яка вирує у світі, створює їм сприятливі умови для реалізації інформаційних операцій, спрямованих на підрив стабільності та просування своїх інтересів в різних регіонах. Одним з таких регіонів є країни Балтії, які традиційно виступають об’єктом російських інформаційних впливів. За оцінками литовських та естонських експертів в сфері протидії російській дезінформації, російські пропагандисти, використовуючи тему коронавірусу, цілеспрямовано намагаються підірвати довіру суспільства до державних інститутів та таких авторитетних структур як: система охорони здоров’я, до науковців, лікарів та науки взагалі. Також іде цілеспрямований підрив довіри до Європейського союзу та НАТО.

Експертні висновки доповнюються відповідною оцінкою офіційних органів. Так за словами голови представництва Єврокомісії в Литві А.Пранцкявічуса, фахівці зі стратегічних комунікацій ЄС постійно спостерігають за спробами Росії та Китаю посіяти недовіру до ЄС і НАТО, применшити здатність держав-членів боротися з кризою, а також поширювати брехливі новини про сам вірус і засоби боротьби з ним. Ця тенденція також відмічається і Департаментом держбезпеки Литви. За словами його очільника Д.Яунікшиса з початком поширення епідемії в Європі спостерігається активізація інформаційних операцій та певна активність російської розвідки в електронному просторі, спроби дезінформувати суспільство, сіяти паніку і недовіру в євроатлантичному просторі та до державних структур.

Також литовські спецслужби відмічають, що обмежувальні карантинні заходи звужують можливості ведення шпіонажу, як кажуть, в реальності. Це, в свою чергу, призводить до активізації дій російських спецслужб в он-лайні. Перехід роботи більшості державних органів, включно з парламентом, урядом і президентом на віддалений режим роботи та збільшення комунікацій в різних мережах (як закритих, так і відкритих), підвищує їх вразливість та спонукає росіян до несанкціонованих проникнень.

Так, для просування дезінформації та фейків в литовському суспільстві, за оцінками аналітика ресурсу Demaskuok.lt Альгірдаса Казлаускаса, використовуються як литовські так і російські інформаційні ресурси, а також тематичні групи в соціальних мережах, зокрема у Facebook. Саме у соцмережах поширюється 7 фейків із 10. Найбільше охоплення респондентів забезпечує Facebook, де найбільш популярними “коронавірусними” темами, які свідомо перекручувалися, були: загальна паніка та колапс, створені епідемією в світі, різні теорії змови про “рукотворність вірусу COVID-19” та псевдонаукові методи його лікування. До речі, саме соціальні медіа та створені в них тематичні групи були свого часу основною для розганяння паніки в Нових Санжарах.

В свою чергу, на литовських та російських сайтах найбільше уваги приділяється саме тематиці НАТО і ЄС. Зокрема про те, що вони не справляються з ситуацією, так само як країни Балтії і Литва. Навіть були окремі повідомлення про те, що Литва відповідальна за поширення коронавірусу в Криму. Також активно просувалися думки, що Росія могла б врятувати країни Балтії від вірусу.

Така інформація має на меті створити, в першу чергу, почуття невизначеності, непевності та нервозності у споживача, який стає неспроможним адекватно сприймати інформацію офіційних органів та виконувати часто суворі вимоги обмежувальних заходів, які і так порушують звиклий для громадян повсякденний порядок. Створені таким чином негативні суспільні настрої тільки посилюються такими факторами як природна боязнь смерті та реальне погіршення соціального рівня населення в умовах карантину. Наприклад, в країнах Балтії криза в середньому викликає щотижневий приріст рівня безробіття на 0,5% та таке ж саме падіння річного ВВП.

З іншого боку, російська пропаганда намагається всіляко представити своїх кремлівських хазяїв у вигідному світлі. І якщо у випадку з Італією Росія розщедрилась на надання реальної, але за фактом майже даремної, допомоги, то у випадку Балтійських країн Росія вдається до безсоромного маніпулювання. Так, в країнах регіону спостерігається критична недостатність засобів, захисту, зокрема і медичних масок. З кінця березня уряди Балтійських країн вели активні переговори з Китаєм про закупівлю відповідних засобів захисту. При цьому, частину Китай надав у вигляді гуманітарної допомоги. Активні поставки з Китаю почалися минулого тижня до Литви та Естонії. Цього тижня очікується поставка до Латвії. Ситуація, в цілому, подібна до того, що відбувається і у нас, в Україні.

Але цікаво інше. З різних причин, можливо невипадкових, більшість постачань здійснювались літаками російських авіакомпаній, зокрема, Іл-76 компанії “Волга-Днєпр”, яка належить російському олігарху Алєксею Ісайкіну. Ніби компанія пропонувала найнижчу ціну. Але, за оцінками експертів естонського ресурсу www.propastop.org, російська пропаганда піднесла даний факт як російську гуманітарну допомогу Естонії. Заголовки на різних ресурсах типу: “Російський літак доставив з Китаю в Естонію маски, халати і рукавички” були найбільш безневинні. Особливою маніпулятивністю відрізнялися заголовки російських медіа на кшталт “Російські пілоти допомогли Естонії у боротьбі з коронавірусом” або “Росія везе в Естонію маски та рукавички, а США – “Джавеліни”. І у всіх цих новинах першою йшла світлина Іл-76 з російським триколором на хвості.

Можна подумати, що така інформаційна кампанія спрямована на російського споживача. Але за оцінками тих самих естонців, більше половини “російськомовного” населення країни послуговується та довіряє російським медіа. Отже, як кажуть, і тут “медаль має знайти свого героя”. Та пояснити рядовому громадянину Естонії “радянського” походження, що “Родіна” про нього пам’ятає і дбає краще, ніж якесь там НАТО. Більш того, прихильне сприйняття російських ЗМІ в умовах, коли російські офіційні органи приховують або викривляють інформацію про перебіг епідемії в самій Росії може створити у “російськомовних” громадян Балтійських країн викривлене сприйняття ситуації щодо поширення епідемії, загрози коронавірусу та здатності місцевої влади адекватно на нього реагувати.

І якщо ви думаєте, що Україні це не загрожує, то ви не праві. В умовах переважної недовіри українських громадян до російських новин у нас ця технологія має дещо змінений характер. Як приклад для порівняння використовують нашого іншого сусіда – Білорусь. Саме активна кампанія реклами “правильної” поведінки білоруського керманича та успішності його медицини, на фоні критики української влади та слабкості вітчизняної системи охорони здоров’я (що є, то є), активно розгорнулася в українських медіа та, особливо, соціальних мережах буквально в другій половині минулого тижня. А фактично вже в понеділок, на фоні оприлюднених даних про реальні цифри хворих та померлих від коронавірусу в Білорусі, які з огляду на кількість населення абсолютно співставні з вітчизняними показниками, ця кампанія зійшла на пси. Але осад, як кажуть, лишився.