ЦДАКР – Балтія

Як країни Балтії входять в пандемію COVID-19: уроки для України

На минулому тижні прес-служба європейського союзу оприлюднила інформацію про наявні ознаки кампанії з дезінформації, які проводяться Російською Федерацією проти європейських країн на фоні розгортання пандемії COVID-19. Важко сказати, наскільки успішна згадана інформаційна операція Кремля, але на фоні загальної ситуації тихої паніки, якою можна описати стан суспільства в більшості західних країн, вона явно діє на гірше.

Найбільший інтерес в цьому плані для України мають ті країни, які традиційно відчувають на собі різні гібридні російські впливи. Показовим в цьому плані є приклад країн Балтії. На понеділок в країнах регіону було підтверджено 686 випадків хвороби. З них найбільше в Естонії – 352. В Литві – 154, а в Латвії – 180. Поки єдиний летальний випадок зафіксований в Литві, але за даними естонських медиків в країні є 10 важких випадків захворювання, з яких чотири хворих перебувають в критичному стані.

Треба сказати, що більшість проблем, з якими стикаються ці країни у протидії епідемії особливо не відрізняються від тих, перед яким стоять українські влада та суспільство. Керівництво цих країн намагається знайти баланс між збереженням життя і здоров’я своїх громадян з обмеженням їх свобод, падінням економіки, ростом безробіття та банкрутством вітчизняного бізнесу в результаті обмежувальних карантинних заходів. Вони також в екстреному порядку розробляють та приймають закони, спрямовані на пом’якшення соціальних наслідків неминучої економічної кризи, зокрема шляхом перебирання на себе функцій забезпечення населення та порятунку бізнесу.

Наприклад в Литві рівень державних позик для подолання наслідків епідемії COVID-19 був збільшений більше ніж у п’ять разів: з 905 млн. євро, до 5,4 млрд. В країні вводяться кредитні і податкові канікули для громадян і бізнесу. Там також обмежують кількість пасажирів в міському транспорті та покупців у магазинах. Поліція ганяє громадян і виписує штрафи тим, хто збирається на спортивних та ігрових майданчиках. І так по всій Балтії.

В Латвії, де у депутата парламенту країни знайшли COVID-19, більшість депутатів та міністрів уряду перейшли на дистанційну роботу та самоізоляцію. Розглядається питання проведення засідань Сейму в он-лайн режимі. Президент Латвії Е.Левітс підписав пакет із шести законів, які були прийняті Сеймом в рамках боротьби з епідемією та її наслідками. Як сказано в офіційному прес-релізі: мета законів “…реалізувати заходи щодо усунення загроз державі, ввести особливі механізми підтримки, а також визначити кризові витрати, прямо пов’язані з обмеженням поширення Covid-19”. На цих вихідних підрозділи територіальної оборони “Зеемсардзе” латиських збройних сил провели широкомасштабне тренування, де відпрацьовувалися питання забезпечення порядку в країні та допомоги населенню та іншим службам на фоні поширення епідемії.

В Естонії, яка на сьогодні найбільш потерпає з країн Балтії від коронавірусу введено надзвичайний стан та вживаються різноманітні кроки з боку влади. В усіх трьох країнах вищі державні посадовці офіційно заявляють, що ситуація буде погіршуватись та  треба до цього готуватися, у тому числі і самим громадянам. Практично всюди карантинні заходи будуть продовжені і також посилені. В країнах регіону, як і в Україні є проблеми із засобами захисту, дезінфекції, тестами на визначення COVID-19 та апаратами штучного дихання. І місцеві політики також намагаються їх вирішити всіма доступними способами. Влада та лідери громадської думки в цих країнах також ведуть мову про відповідальність бізнесу та відповідальність громадян.

Але що найбільше привертає увагу, це те, що на фоні всього того, що відбувається, більшість населення довіряє своїй владі та схвалює заходи, у тому числі і обмежувального характеру, які цією владою запроваджуються. Наприклад в Литві 66% населення, або дві третини, схвалюють дії влади в умовах епідемії. Інформації місцевих ЗМІ щодо тематики коронавірусу також довіряли 63% литовців – чи мають українські ЗМІ таку довіру?

В Естонії 89% населення підтримують введення надзвичайних заходів в країні. 70% естонців заявляють, що вони дотримуються всіх можливих заходів для запобігання поширенню інфекції. Хоча серед молоді таких лише 57%. 79% вважають, що держава зможе забезпечити їх всім необхідним в умовах карантину. Більш того, на фоні поширення епідемії виросла підтримка уряду та прем’єр-міністра країни Юрі Ратаса: на 6% в березні ц.р. у порівнянні з попереднім місяцем. Зараз його підтримає 36% естонців. При цьому, в “російськомовних” регіонах його підтримка виросла майже вдвічі – з 24 до 41%.

А от ситуація в Латвії відрізняється в гірший бік. Більше половини громадян (51%) не вірять, що влада зможе стримати епідемію коронавірусу в країні. При цьому, повністю впевнені в такій спроможності влади лише 8,2%. Цікаво, що половина респондентів соцопитування взагалі не дуже переймається загрозою коронавірусу (опитування проводилось в першій декаді березня). Соціологи пояснюють це тим, що в Латвії існує криза довіри до влади та істеблішменту. Знайома ситуація… Особливо низькими є показники в середовищі “російськомовних”, що є традиційним для Латвії. Так, негативні відповіді на вищенаведені питання дали більше 60% респондентів цієї категорії. Хоча, і серед етнічних латишів недовірливих теж майже 45%.

Можна сказати, що така ситуація є гарним підґрунтям для російських впливів, адже на фоні атмосфери недовіри роздмухати паніку набагато легше. В наведеній на початку статті заяві прес-служби ЄС про російські фейки на фоні епідемії дуже показовим є саме латвійський приклад. Так, російський “Sputnik-Латвія” опублікував матеріал з припущенням, що коронавірус могли “придумати” саме в Латвії! Це аргументували тим, що в Латвії багато “талановитих вчених-біологів та фармацевтів”, а також тим, що епідемія COVID-19 вигідна латиській владі.

Отже і ми в Україні повинні зважати на те, що Росія буде всіляко маніпулювати як темою коронавірусу, так і супутніми проблемами, які об’єктивно будуть виникати на фоні карантину та неминучого поширення хвороби. Але і українські громадяни повинні бути свідомими того, що в першу чергу саме вони несуть відповідальність за своє здоров’я. За словам головного інфекціоніста міністерства охорони здоров’я Латвії Уга Думпіса, найбільш ефективними заходами проти коронавірусу є соціальне дистанціювання та самоізоляція.

Але в той же час треба чітко усвідомлювати і владі, що рівень довіри до неї з боку громадян в такій екстремальній ситуації залежить не тільки і не стільки від підступних інформаційних впливів Кремля. Як від її професійності та ефективності. Довіру громадян треба заслужити. А намагання під приводом боротьби з пандемією “подружиться” з ОРДЛО, дати “воду в Крим” або “почистити” вітчизняний ефір від української мови, можуть взагалі закінчитись погано. Для всіх нас.