ЦДАКР – Балтія

Росія та Китай – Литва визначилась з головними загрозами національній безпеці

На думку багатьох експертів, Балтійські країни є найбільш послідовними союзниками України в ЄС і НАТО. Причиною цьому є не тільки відсутність спірних питань у двосторонніх відносинах, але і розуміння масштабів та реалістичності тієї загрози, яку становить для своїх сусідів Росія. Як і Україна, колишні «прибалтійські республіки» постійно відчувають тиск з боку Кремля. І хоча вони знаходяться під “північноатлантичною парасолькою”, це не рятує їх від масованих гібридних атак зі Сходу. Росіяни добре знають про слабкі місця своїх колишніх підданих, адже самі їх активно свого часу створювали, та активно цим користуються в обхід 5 статті Північноатлантичного договору. В свою чергу, маленькі країни Балтії навчилися більш-менш ефективно протидіяти російським гібридним загрозам.

І хоча існує безліч нюансів, цей досвід для нас може бути досить корисним, адже Кремль традиційно використовує набір вже відпрацьованих методів та засобів. В цьому плані варто звернути увагу на нещодавню доповідь спеціальних служб Литви. У спільному документі, підготовленому литовським Департаментом державної безпеки та Другим департаментом Міністерства оборони, головною загрозою національній безпеці країни визнана політика Російської Федерації.

Друге «почесне» місце в переліку загроз національній безпеці Литви зайняв Китай. Його прагнення до технологічного та економічного домінування має геополітичний ефект, коли менші країни стають вразливими. Але скидається на те, що це є більш данина поточній «моді» на Заході, де прийнято завжди наголошувати на зростанні китайської загрози. Литва, яка знаходиться на іншому кінці планети та просто не співмірна з «Піднебесною», намагається тут дотримуватись єдності із союзниками. Від яких, в першу чергу США, залежить її безпека та оборона перед загрозою реальною – Росією. Це добре видно на прикладі нового стандарту мобільного зв’язку 5G. Впровадження цієї технології зв’язку, де китайська «Huawei» є лідером ринку, визначається як потенційна загроза стратегічній інфраструктурі. Зараз Литва веде перемовини із США щодо забезпечення безпеки мереж нового стандарту.

Але повернемося до загрози номер один – Російської Федерації. Треба зазначити, що більшість загроз з боку РФ, визначених в доповіді, носять невійськовий характер та більше відносяться до т.зв «soft power» – інформаційної, культурно-історичної, гуманітарної та економічної сфер. Традиційно активні росіяни і в кіберпросторі.

Так, вказується на постійну роботу російських спецслужб з російською (або російськомовною) діаспорою в Литві. Агенти ФСБ систематично встановлювали контакти з представниками організацій «співвітчизників», організовували і фінансували заходи на підтримку російської політики з історичних питань, в російськомовних ЗМІ поширювали відповідну пропаганду. Наприклад, протягом минулого року було зафіксовано мінімум шість спроб фінансування різноманітних заходів, які повинні були пропагувати кремлівські ідеологічні підходи до питань Другої світової війни.

Як загроза у доповіді оцінюється нова візова політика Росії. В минулому році Москва створила умови отримання безкоштовних електронних віз для громадян Литви та інших 52 держав при відвідуванні Калінінградської області, Санкт-Петербурга та Ленінградської області. У доповіді говориться, що особливу увагу російська розвідка приділяє колишнім і діючим політикам, бізнесменам, співробітникам правоохоронних органів, військовим, журналістам, які прибувають до Росії. Потенційно кожен литовець, який перебуває на території РФ, або має там родичів чи друзів, може зіштовхнутися з інтересом сучасних кремлівських чекістів до своєї персони.

Якщо говорити про економічні напрямки застосування російської «soft power», то найбільше занепокоєння литовських спецслужб викликає постачання російського СПГ на термінал в Клайпеді. На їх думку російська компанія “Новатек”, що поставляє газ через Клайпеду, має тісні стосунки з Кремлем, а її остаточна мета – закріпитися на ринку Балтійських країн. На сьогодні росіяни мають 13% перевалки та активно демпінгують. Отже головним тут є не бізнес, а збереження впливу. Також литовські спецслужби намагаються відслідковувати всі підозрілі інвестиції, які приходять в країну, особливо в галузі, дотичні до питань національної безпеки. Дуже показовим тут є приклад з минулорічної доповіді, коли росіяни через офшори намагалися придбати литовську компанію, яка займалася аерокартографуванням території країни.

В свою чергу, литовські контррозвідники заявляють, що їм вдається нейтралізувати більшість з вищенаведених російських спроб. Особливо це було помітно в політичній сфері, де відмічається зниження активності росіян в маніпулюванні громадською думкою литовського населення, особливо в середовищі «співвітчизників». Спецслужби підкреслюють фактичну відсутність російських впливів під час президентської кампанії влітку минулого року. Але це, більшою мірою, пов’язано з тим, що проросійський кандидат об’єктивно не мав шансів в цих перегонах. Отже росіяни вирішили почекати кращої нагоди. А вона буде вже восени цього року – країну чекають парламентські вибори. Чи зможуть литовські спецслужби нейтралізувати російські впливи під час наступної кампанії? Подивимось.  

В підсумку можна ще раз наголосити на тому, що форми і методи гібридних дій Росії в Балтійському регіоні дуже подібні до тих, що застосовуються агресором проти нашої країни. Досвід країн регіону свідчить, що крім суто військових загроз не можна нехтувати такими «неважливими» питаннями як історична пам’ять, «співвітчизники» (або в українському варіанті – «російськомовні українці»), плутати свободу слова з ворожою пропагандою, а бізнес-інтереси з імперською політикою Кремля. Отже тут для України є гарне поле для співпраці з нашими союзниками, яким ми також маємо що запропонувати на шостому році війни з російським агресором.