Події

Міжнародна конференція «Гібридні загрози: зрозуміти, адаптуватись, реагувати»

Представники Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння взяли участь в Міжнародній конференції «Гібридні загрози: зрозуміти, адаптуватись, реагувати», яка відбувається 26-27 вересня 2019 року в Дипломатичній академії України ім. Г.Удовенка.

Проведення конференції стало можливим в рамках співпраці Консорціуму оборонних академій та дослідницьких інституцій з питань безпеки в рамках програми НАТО «Партнерство заради миру», робочої групи із сучасних викликів безпеці в рамках Платформи «НАТО – Україна» з вивчення досвіду протидії гібридній війні Росії проти України. Платформа «НАТО – Україна» з протидії гібридним загрозам започаткована 2017 року та покликана посилити спроможності України та Альянсу ідентифікувати гібридні загрози; нарощувати потенціали державних інституцій для забезпечення кращої готовності протидіяти гібридним загрозам та посилення стійкості у сфері цивільного захисту, захисту критичної інфраструктури, стратегічних комунікацій, кібербезпеки та протидії тероризму.

На початку конференції учасники мали змогу почути вітальні ремарки заступника Міністра закордонних справ України Єгора Божка, Голови Представництва НАТО в Україні Александера Віннікова, співголови бельгійської Робочої групи із сучасних викликів безпеці Майкла Ф. Гауля, а також співголови Робочої групи із сучасних викликів безпеці Женевського центру політики безпеки Жан-Марка Ріклі.

У своїй промові Є.Божок заявив: «Ми чітко заявили, що наша мета – отримання членство в НАТО. Тактика може варіюватися, але мета залишається незмінною, і я хотів би сьогодні тут ще раз це підтвердити, щоб уникнути будь-яких спекуляцій щодо нашої рішучості продовжувати практичну співпрацю та інтеграцію для досягнення нашої кінцевої мети – членства в НАТО».

Поряд з тим, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба в своїй промові зосередив увагу на недостатньому рівні дослідження питання гібридної «м’якої сили» як невід’ємному елементі гібридної війни.

«Якщо ми хочемо захистити демократію, ми маємо зрозуміти, як захистити її від гібридної «м’якої сили», – наголосив Дмитро Кулеба. І для цього необхідно будувати систему стійкості, здатності протидіяти  (resilience). В її основі має бути концепція, яку ми щодня маємо адаптувати під реальність, щоб ефективно захищатись. В 2014 році Україна здивувала всіх, в тому числі агресора, своїм опором. Це було як диво. Але надалі ми не маємо сподіватись на дива. Я переконаний, що система стійкості в України має бути одна, побудована разом з партнерами по НАТО. Це єдиний шлях», – підкреслив Віце-прем’єр-міністр.

В ході конференції також виступив директор з операцій та планування Міжнародного військового штабу НАТО генерал-майор Тимоті Бевіс, який зосередив свою думку на поглибленні співпраці між Україною та НАТО в рамках  Платформа НАТО-Україна з протидії гібридним загрозам.

«Україна на сьогодні зіштовхнулася з ситуацією коли необхідно відповідати на складні питання в контексті постійної зміни загроз та їх гібридності. Одним із ключових факторів протидії гібридним загрозам сьогодні має бути обізнаність населення, яку потрібно вибудовувати нам спільно», – зазначив Т.Бевіс. Прикладом широкого використання неконвенційних засобів було названо недавню атаку дронів на нафтопереробний завод в Саудівській Аравії, яка призвела до різкого стрибка цін на нафту. За словами Т.Бевіса, НАТО налаштоване на поглиблення співпраці з Україною в рамках діючої Платформи “НАТО – Україна» з протидії гібридним загрозам.

ЦДАКР взяв участь у панелі на тему «Стан досліджень гібридних загроз». Так, модератором панелі виступив заступник директора Центру з міжнародних питань Михайло Самусь. Дискусія була присвячена вивченню концепцій гібридної війни та гібридних загроз, перегляду їх різних вимірів, характеристик, їх застосування, можливих вразливих місць та їх кібер-виміру.

Також в роботі панелі взяли участь:

  • Йоганн Шмід, директор зі стратегії та оборони, Центр протидії гібридним загрозам, Фінляндія
  • Гійом Ласкондріас, Французький інститут міжнародних відносин, Франція
  • професор Павел К. Баєв, Інститут досліджень миру, Норвегія
  • Ліга Андерсон, Департамент політичних справ та політики безпеки, Міжнародний секретаріат НАТО, Бельгія
  • Ганна Шелест, кандидат політичних наук, головний редактор «UA: Ukraine Analytica», член правління Ради зовнішньої політики «Українська призма».

В ході проведення панелі були обговорені підходи різних акторів (НАТО, ЄС, Україна, РФ) до дослідження гібридних загроз. При цьому наявний дискурс продемонстрував необхідність об’єднання зусиль різних акторів з метою формування спільних підходів до виявлення, адаптації та створення передумов для спільного реагування на гібридні загрози. В рамках панелі окремо слід виділити пропозиції Г.Ласкондріаса щодо формування масової обізнаності населення в питаннях використання гібридної зброї проти нашої країни, що на думку експерта неодмінно призведе до підвищення «національної стійкості».