Дослідження Заяви ЦДАКР Події

ЦДАКР приєднався до Декларації з підтримки реформи ДОЗ

ЦДАКР приєднався до підписантів Декларації з підтримки реформи Державного оборонного замовлення.

Заступник директора ЦДАКР з міжнародних питань Михайло Самусь, який взяв участь у презентації Декларації заявив, що ЦДАКР підтримує зусилля громадянського суспільства щодо реформування сфери оборонної промисловості України. Між тим, реформа ДОЗ є лише одним елементом необхідних змін. На думку М.Самуся, оборонна промисловість України потребує системних всеохоплюючих реформ. «Ми виступаємо за те, щоб створити центральний орган виконавчої влади, який міг би взяти на себе функцію встановлення рівних правил гри у сфері оборонної промисловості; захисту технологій та інвестицій, незалежно від того, український чи американський це інвестор; створення умов для концентрації бюджетних і оборотних коштів для інвестицій в науку та технології», – зокрема, заявив  М.Самусь і закликав громадськість не зупинятися на Декларації, бо «якщо ми зараз просто її опублікуємо, без практичних дій нічого не зміниться».

«У всьому світі в країнах, які воюють, рівень закритості державно-оборонного замовлення становить 10 або максимум 20%. У нас, для порівняння, це понад 90% інформації, зокрема про державні закупівлі (вона закрита для громадського, парламентського і навіть незалежного контролю). Попереду парламентські вибори, влада фундаментально змінюється і дуже важливо в цьому процесі не втратити фокус. НАКО продовжуватиме концентруватися на найважливіших речах, щоб не давати корупційним схемам можливості переповзти у нову епоху», – сказав Олег Рибачук, член Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони та співзасновник ГО «Центр UA».

Олена Трегуб, генеральна секретарка НАКО, додала:
«Сподіваюся, що це останній рік, коли ми продовжуємо говорити про необхідність розсекречення державного оборонного замовлення. Ця реформа давно перезріла. За останні 5 років нічого не змінилося, тому що не було політичної волі. Зі зміною влади ця воля, можливо, з’явилася. Декларація – вікно можливостей представити наші напрацювання тим, хто приймає рішення у цій сфері».

Декларація з підтримки реформи державного оборонного замовлення була підготовлена Незалежним антикорупційним комітетом з питань оборони за результатами 6-місячного дослідження ДОЗ та корупційних ризиків у цій сфері. Мета декларації – привернути увагу громадянського суспільства, експертного середовища, влади та іншого політикуму до проблем оборонно-промислового комплексу України.

У декларації виокремлено три основні рекомендації щодо впровадження реформи ДОЗ:

підвищити рівень прозорості державного оборонного замовлення шляхом надання переваги відкритим закупівлям та зменшення кількості закритих;

у тих випадках, де таємні закупівлі є необхідністю, забезпечити конкурентну процедуру (така існувала до 2012 року, але була скасована в часи Януковича);

запровадити вільний доступ виробників до державного оборонного замовлення.

Більше та інформації та відео презентації Декларації тут