Азійський монітор Відео Коментарі експертів

Протести у Гонконгу: аналіз причин та наслідків

«Між Гонконгом і США підписані спеціальні угоди, які встановлюють преференції торговельних відносин», – розповів під час прес-конференції в ІА «Главком» керівник секції Азіатсько-Тихоокеанського регіону ЦДАКР Юрій Пойта.

Протести в Гонконгу проти законопроекту про екстрадицію можуть завдати економічних збитків. Таку думку висловили журналіст-міжнародник, член правління Української асоціації китаєзнавців Олексій Коваль та керівник секції Азіатсько-Тихоокенського регіону Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, китаєзнавець Юрій Пойта в прес-центрі «Главком».

«Між Гонконгом і США підписані спеціальні угоди, які встановлюють преференції торговельних відносин. Тому всі товари та фінансові потоки, які йдуть від Гонконгу до США, не ідентифікуються як «Made in China», тому митні бар’єри, торговельні війни не стосуються Гонконгу», – каже Пойта.

Експерт зазначає, що за підсумками 2018 року Гонконг був 19-м партнером США в торгівлі. «Сальдо в торговому обороті США з Гонконгом – позитивне та в 2018 р. склало 30 млрд. доларів, обсяги торгівлі рахуються окремо від Китаю, що також дуже важливо», – продовжує Пойта.

Гонконг є своєрідними воротами для США у азійський регіон. «У той же час, це вигідно Китаю, тому що реєструючи там компанії, можна обходити відповідні перешкоди, тарифні бар’єри і т.д. І за такими особливими умовами можна вигідніше працювати зі США, з іншим світом. Наразі, якщо ситуація у відносинах між країнами буде погіршуватись, не виключено, що США будуть переглядати законодавство стосовно торгівлі й особливих відносин між США і Гонконгом, що також може бути одним із важелів для впливу під час торговельної війни», – каже Пойта.

Олексій Коваль звернув увагу на те, що сьогодні місцевих мешканців турбує питання впливу затяжних мітингів на економіку їхнього регіону.

«Гонконгців зараз турбує, чи вплинуть ці протести на економічну ситуацію, чи злякаються інвестори, які вкладають шалені гроші. Справді, ці всі події можуть вплинути на бізнес-клімат, на економічну активність в Гонконгу, на проведення міжнародних конференцій. Після цих подій, я думаю все ж таки – це пауза у протестах, тому що закон не відкликаний, хоча цього домагаються тепер протестувальники. Більше того на останніх своїх виступах вони заявили, що хочуть відставки пані губернаторки (губернатор Гонконгу Кері Лам вважається лояльною до Пекіну) і це теж треба врахувати», – зауважує Коваль.

Переглянути запис прес-конференції з повним аналізом причин, наслідків та варіантів розвитку ситуації можна тут.

Джерело: ІА Главком

Ключові слова