Заяви ЦДАКР

Винесення на всенародний референдум питання про укладення мирних домовленостей з РФ містить серйозні ризики – Керівник ЦДАКР

Винесення на всенародний референдум питання про укладення мирних домовленостей з РФ містить серйозні ризики.

Зокрема, слід вказати на небезпеку активних інформаційно-психологічних впливів з боку Росії, яка веде війну на знищення Української держави. Звертаю увагу на те, що російські механізми контентно-психологічних атак на українське суспільство досить розвинені, а наявність всередині України проросійських, в тому числі, агентурних, мереж може дозволити Кремлю отримати небажаний для України результат.  

Немає сумніву, що референдум як «волевиявлення народу» є вагомим інструментом та одночасно ознакою демократії. Однак, у мирний час. Де-факто, коли Україна воює за умов потужної інформаційної війни, результати такого референдуму можуть суттєво обмежити позицію України та позбавити можливостей маневру під час переговорного процесу. Більше того, за певних умов Кремль здатен завести ситуацію до суспільно-політичного загострення.     

То ж, надзвичайно важливим у такій ситуації було попереднє здійснення глибокого аналізу та інформаційного роз’яснення небажаних наслідків, щоб вибір громадян був свідомим та не міг формуватися проросійськими групами впливу.    

Крім того, варто дотримуватися Конституції України у частині переліку питань, за якими проведення референдумів заборонено.

Валентин Бадрак,

директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР),

22 травня 2019 року

Як відомо, щойно призначений глава Адміністрації президента України Володимира Зеленського Андрій Богдан повідомив 21 травня в ефірі “112 Україна” під час політичного ток-шоу України “Пульс”, що влада розглядає винесення на всенародний референдум питання про укладення мирних домовленостей з РФ.