Події

ЦДАКР ініціював обговорення актуальних питань українсько-румунських відносин

18 квітня 2019 року Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння, разом з Дипломатичною академією України, аналітичним центром New Strategy Center (Румунія) за сприяння Посольства Румунії в Україні, провели засідання експертної Ради ЦДАКР та конференцію «Romania-Ukraine: Building the Present, Working for the Future, Learning from the Past» .

У заходах взяли участь представники провідних аналітичних центрів України та Румунії, дипмісій іноземних країн, урядовці, українські фахівці, які опікуються питаннями розвитку відносин між Україною та Румунією, а також ситуацією у Чорноморському регіоні. Учасники обговорили актуальні питання співпраці між нашими країнами в політичній, економічній, військовій, гуманітарній та інших сферах.

Основними питаннями, які піднімались у дискусії, були безпекові виклики в Чорноморському регіоні через активну мілітаризацію Росією анексованого Криму, можливі шляхи та конкретні кроки для зміни військового балансу в Чорному морі і зупинки агресора, перспективи створення нового безпекового альянсу між Румунією та Україною.

Були також обговорені можливості для співробітництва між Україною та Румунією в сфері енергетики, зокрема стосовно реалізації спільних проектів та просування енергетичних транспортних коридорів.

Учасники конференції відмітили позитивну атмосферу заходу, націлену на досягнення конкретних результатів по принципу win-to-win cooperation, подолання негативних стереотипів, які були сформовані між нашими країнами ще за часів СРСР, зміцнення взаємодовіри та активізацію співробітництва. Було домовлено про проведення низки заходів на двосторонньому та міжнародному рівні.

Фото-галерея із заходів: