Відео Дослідження

Л.Поляков презентував дослідження щодо співпраці України та ЄС у сфері безпеки


Голова Експертної Ради ЦДАКР Леонід Поляков взяв участь у презентації результатів моніторингу щодо співробітництва України та ЄС у сфері безпеки.

29 березня в Укрінформі було презентовано аналітичний звіт “Громадський моніторинг співпраці України та Європейського Союзу у сфері безпеки”.

За словами Леоніда Полякова, “у сфері військово-технічного співробітництва не лише з Європейським Союзом, а взагалі, у нас так само назріла необхідність систематизації правового поля”.

“Незважаючи на те, що Україні все ж таки вдалося зберегти суттєвий науково-технічний потенціал, незважаючи на те, що в оборонний бюджет почали вкладати більш значні суми на закупівлю озброєння, але загалом ситуація як у правовому полі, на жаль, так поки що і у фінансовому, бо ці кошти не настільки значні, щоб зацікавити більш провідних виробників озброєння, все ще нагадує клаптикову ковдру. Тому що немає закону про військово-технічне співробітництво, і в нас для іноземних компаній діють одні правила, для вітчизняних державних — інші, а для вітчизняних приватних — ще інші”, – вважає Поляков.

Як зазначив політичний аналітик Інституту Євро-Аналітичного співробітництва Костянтин Федоренко під час презентації, “проект спрямований на те, щоб вплинути на наші органи влади, щоб вони зрозуміли, яка поточна ситуація і, можливо, щось зробили для того, щоб цю ситуацію покращити”.

Зокрема він зауважив, що в українському інформаційному просторі бракує інформації про безпекове співробітництво між Україною та Європейським Союзом, а також – між Україною та окремими країнами-членами ЄС, тому дослідження “має заповнити ці прогалини”.

“Не можу сказати, що військове співробітництво з Європейським Союзом є дуже потужним та дуже успішним, як у НАТО. Але воно започатковане, розвивається, разом з тим – потребує певного правильного розуміння, фінансування, визначення такої собі прагматичної кількості залучення до цього…”, – наголосив військовий аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Ігор Козій.

Звіт підготовлений Інститутом Євро-Атлантичного співробітництва за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду “Відродження” в рамках грантового компоненту проекту “Громадська синергія” під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.