Події ЦДАКР – Південний Кавказ

«Деокупація України та Грузії: роль держави, міжнародних організацій та інститутів громадянського суспільства»

21 лютого 2019 року у Тбілісі відбувся «круглий стіл», приурочений п’ятим роковинам тимчасової окупації Росією Криму.

Захід був організований посольством України в Грузії та Грузинським фондом стратегічних та міжнародних досліджень («Фонд Ронделі»)

Від України під час заходу виступили, Посол України в Грузії Ігор Долгов, Заступник Голови Меджлісу кримськотатарського Народу Ахтем Чийгоз, радник заступника Голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Устаєв, координатор Кримської Контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров та керівник Центру досліджень Росії, колишній Міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

Спікери розповіли про політичні та економічні аспекти тимчасової окупації Криму, порушення окупаційним режимом прав людини кримськотатарського народу, ефективність міжнародних санкцій тощо.

Від Грузії щодо актуальної ситуації на окупованих територіях Абхазії та Цхінвальського регіону Грузії виступили Державний міністр з примирення та громадянської рівності Кетеван Ціхелашвілі, заступник Міністра закордонних справ Грузії Лаша Дарсаліа та колишній Посол Грузії в Україні та Генеральний секретар ГУАМ Валерій Чечелашвілі.

На завершення відбулася дискусія за участі представників дипломатичного корпусу, неурядових та громадських організацій, експертних кіл та преси Грузії.

Серед основних наративів української сторони, озвучених під час заходу слід виділити такі:

– тотальне порушення прав людини окупантами в Криму;

– питання українських політичних в’язнів Кремля має стати ключовим у міжнародному порядку денному;

– необхідність введення персональних санкцій проти винуватців у порушенні прав людини в Криму і на Донбасі;

– мілітаризація Криму – ключова загроза Чорноморському регіону та системі міжнародної безпеки, недостатнє усвідомлення Заходом даної загрози;

– різка зміна балансу в Чорноморському регіоні на користь агресора – фактичне перетворення Азовського моря на внутрішнє море РФ;

– недалекоглядність і небезпека замовчування, публічне невизнання  рядом країн факту анексії Криму; їхня психологічна готовність до поступового зняття з міжнародного порядку денного питання окупації Криму;

– необхідність нового пакету антиросійських санкцій внаслідок агресії проти України в районі Азовського моря (перехід агресії Кремля із «гібридного» стану у конвенціональний стан прямої агресії);

– не вирішення питання де-окупації Криму унеможливлює навіть ситуативну нормалізацію безпеки в регіоні тощо.

Круглий стіл активно висвітлювався в грузинських ЗМІ. Зокрема, на «Першому каналі» Грузії вийшов окремий сюжет, присвячений заходу:

http://www.myvideo.ge/tv/gpbhd/2019-02-21/18:26:40

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Грузії Ігор Долгов
Кетеван Ціхелашвілі, державний міністр з питань примирення  і громадянської рівності
Володимир Копчак, керівник Філіалу «ЦДАКР-Південний Кавказ», м.Тбілісі


ЦДАКР-Південний Кавказ