Коментарі експертів Події

М.Самусь: Денонсація Договору про РСМД створює сприятливі стратегічні умови для України

В результаті виходу США з Договору про РСМД, Україна може отримати стратегічні переваги. Про це заявив під час прес-конференції в прес-центрі ІА «Главком» заступник директора ЦДАКР з міжнародних питань Михайло Самусь.

За його словами, відсутність обмежень для дальності ракетної зброї відкриває перед Україною нові можливості для створення інструменту стримування Росії. Ракети, які зможуть досягати глибини російської території можуть примусити Кремль знизити рівень агресії як в зоні збройного конфлікту на Донбасі та Криму, так і в Чорному та Азовському морях. Більш того, Україна може стати ключовим елементом протидії Росії на Євроатлантичному просторі.

При цьому, можливо уникнути сценарію, на який розраховує Кремль – тобто, розміщення США нових ракет в європейських країнах НАТО, що, на думку Москви повинно призвести до провокування нової «ракетної кризи» у Європі і розколу НАТО. Якщо США розмістить свої ракети не в країнах НАТО, а в Україні це не дасть можливість Росії спровокувати нову ракетну кризу і призвести до розколу НАТО/ЄС. Для України це буде посилення у протистоянні російській агресії. Для США – створення надійного інструменту стримування Росії. При цьому, розташування США ракет в Україні створить умови для формування нового формату євроатлантичного механізму безпеки.

У прес-конференції на тему: «Нова холодна війна. Чи готова Росія до нового «гібридного» наступу в Європі?» також взяли участь Ян Шир, Карлів університет, Прага, Чеська Республіка, спеціаліст з російських впливів у Європі та Євген Магда, директор Інституту світової політики.

Відео заходу тут