Коментарі експертів

Ринок озброєнь. Де місце України?

Україна залишається у списку найбільших світових продавців зброї. Про це свідчить щорічний рейтинг Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI). За даними експертів цієї поважної організації, вітчизняний «Укроборонпром» за підсумками 2017 року посів 81 місце у світі, опустившись на дві сходинки у порівнянні з 2016 роком. За минулий рік державному холдингу вдалося продати озброєнь на $1,02 млрд. Для порівняння: у 2016 році цей показник складав $1,06 млрд.

Стокгольмський інститут також констатував, що Україна зменшила витрати на оборонний сектор. У 2017 році військовий бюджет України становив $3,6 млрд. У номінальному вираженні він зріс на 10%, але в реальному скоротився через високу інфляцію. За даними SIPRI, у 2017 році Україна витратила на оборону 3,4% ВВП (у 2016-му – 4%).

Загальний обсяг продажів ста найбільших збройних компаній світу сягнув $398,2 млрд. Понад половину цієї суми ($226,6 млрд) заробили США. У топ-10 найбільших зброярів входить п’ять американських компаній. Найбільші з них – Lockheed Martin і Boeing.

10 компаній – найбільших експортерів зброї за 2017 рік

Російські гравці на цьому ринку суттєво посилили позиції. Станом на 2017 рік вони захопили 9,5% ринку. Така частка робить Росію другим за величиною продавцем у минулому році, вона посунула в рейтингу Великобританію, яка до цього моменту, за весь час досліджень Стокгольмського інституту, стабільно була срібним призером рейтингу. Результат продажів  компаній з Об’єднаного королівства у 2017-му склав $22,9 млрд проти показника Росії $37,7 млрд.

Сукупний обсяг продажів зброї 10 російських компаній, що входять в Топ-100, збільшився минулого року на 8,5% і склав $37,7 млрд.

США та інші

Старший науковий співробітник Програми озброєнь і військових витрат SIPRI Симон Веземан, якого в Україні вже запідозрили в викривленні інформації на користь Росії, не бачить нічого дивного у зростанні продажів зброї країною-агресором. Експерт вважає, що це узгоджується зі висхідними витратами Росії на модернізацію її збройних сил. Варто відзначити, що у 2017-му російська компанія вперше увійшла в десятку рейтингу SIPRI. Мова про корпорацію «Алмаз-Антей», яка у минулорічному рейтингу посідала 13-те місце.

Загалом у топ-100 найбільших експортерів зброї 42 американські компанії, ще 24 – із Західної Європи. Сім з них – британські. «Сукупний обсяг продажів озброєнь британськими компаніями виріс на 2,3% в порівнянні з 2016-м», – зазначив директор Програми озброєнь і військових витрат SIPRI Од Флеран. – Це значною мірою пояснюється збільшенням обсягів продажів озброєнь BAE Systems, Rolls-Royce і GKN». Про те, як вже зазначалось, це не допомогло британцям втримати позиції.

У 2017-му також суттєво (на 24%) зросли продажі зброї турецьких компаній. «Це відображає прагнення Туреччини розвивати свою військову промисловість, щоб задовольнити зростаючий попит на зброю і стати менш залежним від іноземних постачальників», – говорить Пітер Веземан.

Українські експерти не вірять SIPRI?

Директор аналітичного Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак сумнівається у правдивість даних Стокгольмського інституту. “SIPRI використовує не реальні цифри контрактів, бо вони зазвичай є таємними, а певні індекси. Умовно кажучи, танк, створений в Україні, і танк, створений у Німеччині, можуть мати розбіжності у вартості… Тому претендувати на абсолютну точність у цінових параметрах SIPRI не може”, – вважає експерт.


Бадрак також підкреслив, що таких структур, як SIPRI, лише три у світі, але перевірити їхню роботу навряд чи можливо, що створює підґрунтя для викривлення даних. “У SIPRI працюють певні експерти, які дозволяють собі робити певні відхилення. Зокрема, після того, як російські терористичні угруповання на Донбасі збили літак Малазійських авіаліній, то експерт SIPRI Симон Веземан офіційно наполягав на тому, що це не може бути російський ПЗРК (переносний зенітно-ракетний комплекс). Хоча цей експерт є справжнім фахівцем у питанні аналізу ринку озброєнь, до ППО (протиповітряна оборона) серйозного стосунку не має”, – підкреслив Бадрак.

Експерт звертає увагу на важливу деталь: «Україна називала офіційно суму, на яку вона продала зброю (у минулому році), – $760 млн. SIPRI ж надає мільярд з хвостиком. Що це може означати? Україна і РФ є конкурентами на ринку озброєнь, і РФ робить усілякі закиди, аби продемонструвати, що в Україні щось не так. У цьому випадку мова йде про те, що ця цифра дає привід говорити: Україна нарощує експорт озброєнь. Тож мовляв, яка тоді війна? Насправді все це не зовсім так».

За словами Бадрака, для «Укроборонпрому» збройний експорт “в умовах, коли влада не робить реформу ОПК”, є чи не єдиною можливістю забезпечити зростання певних напрямків оборонної промисловості. “Через експорт озброєнь у нас з’явилися можливості модернізувати літаки, гелікоптери, створювати новий ПЗРК середнього радіуса дії тощо”, –   підкреслив аналітик, зауваживши, що для України військово-технічне є вкрай важливим.

Зазначимо: за останні роки Україна демонструвала зростання експорту озброєнь. На прохання “Главкома” у 2016 році, Стокгольмський інститут уточнив – з 2011 по 2015 поставки техніки та зброї з українських підприємств зросли більш як в півтора раза. «Якщо бути точним – на 54%», – зазначила тоді Кейт Салліван, координатор програми безпеки і розвитку SIPRI.

Джерело: Інформаційне агентство “Главком”.