Заяви ЦДАКР

ЦДАКР наполягає на недопущенні поглинання «Мотор Січ» китайською державною компанією Skyrizon

Підтвердились попередні оцінки ЦДАКР щодо можливих загроз для національної безпеки України в результаті поглинання китайською державною компанією Skyrizon унікального українського підприємства «Мотор Січ».

Зокрема, 14 січня 2021 р. бюро промисловості і безпеки Міністерства торгівлі (комерції) США внесло китайську компанію Skyrizon до списку військових кінцевих користувачів (Military End Use, MEU), які загрожують національній безпеці США у зв’язку з тим, що дана компанія має «спроможність розробляти, виготовляти та обслуговувати військову продукцію, таку як військові авіаційні двигуни». При цьому, Міністр торгівлі США Уілбур Росс у своєму виступі зазначив, що Skyrizon є китайською державною компанією (а не приватною, як це намагалась продемонструвати китайська сторона), та «намагається придбати і освоїти іноземні військові технології, що має значну загрозу національній безпеці і закордонним інтересам США». Як підкреслив Росс «ця дія (санкції – ЦДАКР) служить для попередження експортерів стосовно безпосередніх зв’язків Skyrizon з Народно-визвольною армією Китаю».

У зв’язку з цим ЦДАКР відзначає що співробітництво української компанії «Мотор-Січ» з китайською компанією Skyrizon створює такі загрози:

  1. Зниження можливостей для розвитку національної вертолітної програми.
  2. Загроза розвитку ракетних програм в інтересах як ЗСУ так і експорту.
  3. Загроза реалізації програм авіабудування в Україні.
  4. Загроза перспективам розвитку програм із створення безпілотних систем, в т.ч. в інтересах ЗСУ.
  5. Можливість передачі (через китайські компанії) Росії критичних технологій  авіаційного двигунобудування. Зокрема, на даний момент між КНР та РФ продовжуються реалізація спільних програм у вертольотній сфері, в яких може бути використана продукція «Мотор-Січ».
  6. Створення загроз розвитку воєнно-політичного, військово-технічного та військового співробітництва України з партнерами НАТО та ЄС, в т.ч. по низці перспективних проектів у сфері авіації, ВМС, ППО та ПРО, які наразі вкрай необхідні для побудови ефективної системи оборони України в умовах військового конфлікту з РФ.
  7. Можливість накладання санкцій США безпосередньо на «Мотор-Січ», в результаті чого виникнуть прямі загрози реалізації усіх існуючих та перспективних програм як всередині країни, так і з іноземними партнерами.

Детальна інформація про сагу «Мотор-Січ» з Skyrizon з аналізом загроз Україні у разі придбання Китаєм українського підприємства «Мотор-Січ» наведені:

– в статті директора ЦДАКР Валентина Бадрака «Битва за «Мотор Січ»: оборонно-промисловий квест для Києва»

– в статті експерта ЦДАКР Ігоря Левченка Китайська сага “Мотор Січі”: стратегічний інвестор чи “лижний інструктор”?